Wall Street na novim rekordnim razinama

Pixabay

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine, što se zahvaljuje dobrim gospodarskim pokazateljima, solidnim kvartalnim poslovnim rezultatima kompanija i rastu cijena tehnoloških dionica.

Dow Jones ojačao je 267 bodova ili 0,92 posto, na 29.297 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,84 posto, na 3.316 bodova, a Nasdaq indeks 1,06 posto, na 9.357 bodova.

Novi rekordi tih indeksa zahvaljuju se, među ostalim, podatku da je promet u trgovini na malo u SAD-u u prosincu prošle godine porastao 0,3 posto, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Taj podatak pokazao je da je američko gospodarstvo krajem prošle godine nastavilo rasti umjerenim tempom, što je ublažilo zabrinutosti ulagača u vezi potrošnje, s obzirom da je nedavno nekoliko trgovačkih lanaca izvijestilo o slabijoj nego što se očekivalo blagdanskoj potrošnji.



“Potrošački sektor mora biti snažan, a to pokazuje podatak o maloprodaji. Taj je podatak bio prilično dobar nakon usporavanja u nekoliko prijašnjih mjeseci“, kaže Tom Martin portfelj menadžer u fondu Globalt.

Rekordima indeksa pridonio je i rast cijena dionica tehnoloških kompanija, kao što je Microsoft, jer se ulagači nadaju da će te kompanije objaviti dobre poslovne rezultate.

Jučer je, pak, bolje nego što se očekivalo kvartalne poslovne rezultate objavio Morgan Stanley, pa je cijena dionice te banke skočila 6,6 posto.

S druge strane, oštro je pala, gotovo 8 posto, cijena dionice Bank of New York Mellon jer su rezultati te banke podbacili očekivanja.

Od kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, njih oko 80 posto nadmašilo je očekivanja analitičara.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 0,4 posto manje nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

No, ulagači se nadaju da će rezultati, ipak, biti bolji, a posebice u idućem razdoblju, nakon poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, s obzirom da su u srijedu SAD i Kina konačno potpisale prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Time je završen carinski rat između SAD-a i Kine koji je negativno utjecao na globalno gospodarstvo više od 18 mjeseci.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer blago pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,43 posto, na 7.609 bodova, a frankfurtski DAX 0,02 posto, na 13.429 bodova. No, pariški CAC ojačao je 0,11 posto, na 6.039 bodova.

Komentari