Wall Street na novim rekordnim razinama zbog smirivanja napetosti na Bliskom istoku

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer su popustile napetosti na Bliskom istoku, dok je u fokusu ulagača ponovno trgovinski sporazum između SAD-a i Kine.

Dow Jones ojačao je 211 bodova ili 0,74 posto, na 28.956 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,67 posto, na 3.274 boda, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 9.203 boda.

Nove rekordne razine tih indeksa zahvaljuju se popuštanju napetosti na Bliskom istoku jer se predsjednik SAD-a Donald Trump suzdržao od novih vojnih akcija, dok je iranski ministar vanjskih poslova kazao da je raketnim napadima na američke snage u Iraku zaključen odgovor Teherana na umorstvo generala Qassema Soleimanija.

Napetosti na Bliskom istoku traju od prošloga petka kada je u zračnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen taj moćni iranski general, a Iran najavio osvetu.



U fokus ulagača ponovno su, pak, ušli trgovinski odnosi između SAD-a i Kine jer je Peking potvrdio da će zamjenik premijera Liu He idućega tjedna u Washingtonu potpisati prvu fazu trgovinskog sporazuma.

Trump je, pak, poručio da će vlada uskoro započeti pregovore s Kinom o drugoj fazi sporazuma, ali da bi mogao pričekati s dovršenjem tog dijela sporazuma do završetka predsjedničkih izbora u studenome.

Prema prvoj fazi sporazuma, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

„Neke stvari koje su zabrinjavale ulagače odmaknute su na kraj stola, stoga tržište raste. Uz to, u prvom dijelu godine uvijek je puno novca koji nalazi svoj put do tržišta”, kaže Peter Tuz, predsjednik tvrtke Chase Investment Counsel.

Idućega tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja bi mogla određivati smjer tržišta idućih tjedana.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju bila za 0,6 posto manja nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 7.598 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,31 posto, na 13.495 bodova, a pariški CAC 0,19 posto, na 6.042 boda.

Komentari