Wall Street na novim rekordnim razinama, Amazon najveći dobitnik

Pixabay

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi dosegnuli nove rekordne razine jer su ulagači optimistični zbog trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, a među najvećim je dobitnicama bila dionica Amazona.

Dow Jones ojačao je 105 bodova ili 0,37 posto, na 28.621 bod, dok je S&P 500 porastao 0,51 posto, na 3.239 bodova, a Nasdaq indeks 0,78 posto, na 9.022 boda.

Sva tri indeksa dosegnula su nove najviše razine u povijesti, zahvaljujući optimizmu ulagača zbog poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine, što bi moglo zaustaviti trend usporavanja rasta dva najveća svjetska gospodarstva.

Nakon što je prošloga vikenda predsjednik SAD-a Donald Trump kazao da će se vrlo skoro potpisati prva faza trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, jučer je Peking poručio da je u bliskim kontaktima s Washingtonom u vezi tog sporazuma.



Premda je već prije rečeno da je sporazum postignut i da će biti potpisan početkom siječnja, poruke iz Pekinga dodatno su ohrabrile ulagače.

Prema dogovoru, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Među najvećim je dobitnicama jučer bila dionica Amazona, sa skokom cijene za 4,1 posto, nakon što je Mastercard objavio da su Amerikanci u protekloj blagdanskoj potrošačkoj sezoni na online kupovine potrošili više nego prošle godine, što znači da je postavljen novi rekord u e-trgovanju.

“Online prodaja bila je veća nego što se očekivalo. Prodaja u tradicionalnim trgovinama bila je, pak, manja od očekivanja, pa je online prodaja, uglavnom Amazona, vijest dana”, kaže John Conlon, direktor u tvrtki People’s United Advisors.

Od početka godine S&P 500 indeks porastao je oko 29 posto, što je njegov najveći dobitak od 2013.

To se ponajviše zahvaljuje smanjenju kamata američke središnje banke u tri navrata za po 0,25 postotnih bodova i poboljšanju trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

Na europskim se burzama zbog praznika jučer nije radilo.

Komentari