Wall Street je pao drugi dan zaredom, ulagači su zabrinuti zbog daljnjeg širenja koronavirusa u SAD-u

Pixabay

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica pale drugi dan zaredom jer su ulagači zabrinuti zbog daljnjeg brzog širenja koronavirusa u SAD-u, pa su pozitivne vijesti o cjepivu pale u drugi plan.

Dow Jones skliznuo je 344 boda ili 1,16 posto, na 29.438 bodova, dok je S&P 500 pao 1,16 posto, na 3.567 bodova, a Nasdaq indeks 0,82 posto, na 11.801 bod.

Nakon nesigurnog trgovanja i znatnih oscilacija indeksa, u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica jučer pale, a najviše u energetskom.

U ponedjeljak su Dow Jones i S&P 500 dosegnuli rekordne razine, nakon objave američke biotehnološke kompanije Moderna da se njezino cjepivo protiv covida-19 pokazalo učinkovitim kod 94,5 posto osoba cijepljenih u kliničkim ispitivanjima.



Jučer su, pak, ti indeksi pali drugi dan zaredom, premda su Pfizer i BioNTech objavili da su konačni rezultati ispitivanja pokazali da je njihovo cjepivo učinkovito 95 posto.

To je prvotno potaknulo ulagače, no kasnije je palo u drugi plan zbog niza vijesti o rekordnom broju novozaraženih koronavirusom u dijelovima SAD-a i Europe, kao i uvođenju strožih restriktivnih mjera u mnogim zemljama.

U utorak je u SAD-u od covida-19 umrlo 1.596 ljudi, najviše u jednom danu od 27. srpnja, a od početka pandemije ukupno gotovo 250.000.

Svakodnevno se, pak, bilježi rekordni broj novooboljelih, zbog čega lokalne vlasti uvode sve oštrija ograničenja.

“Tržište je konfuzno jer portfelj menadžeri ne znaju na koje bi se razdoblje trebali fokusirati. Da li na kratkoročno, šest do devet mjeseci, i daljnje širenje virusa ili na razdoblje nakon što su svi cijepljeni, a virus iskorijenjen?”, kaže Tim Ghriskey, strateg u tvrtki Inverness Counsel.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,31 posto, na 6.385 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,52 posto, na 13.201 bod, a pariški CAC 0,52 posto, na 5.511 bodova.

Komentari