Wall Street i azijske burze porasle nakon nestabilnog trgovanja

Flickr

Na Wall Streetu su u ponedjeljak burzovni indeksi porasli, zahvaljujući najavama američke središnje banke o daljnjoj pomoći gospodarstvu, no trgovalo se nestabilno jer se ulagači plaše drugog vala širenja koronavirusa.

Dow Jones porastao je 157 bodova ili 0,62 posto, na 25.763 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,83 posto, na 3.066 bodova, a Nasdaq indeks 1,43 posto, na 9.726 bodova.

Na samom početku jučerašnjeg trgovanja ti su indeksi bili u minusu više od 2 posto jer su ulagače uznemirile vijesti o novom žarištu koronavirusa na tržnici u Pekingu, zbog čega su vlasti glavnog grada Kine zatvorile središte i okolna stambena naselja.

Raste i broj novozaraženih u mnogim saveznim državama SAD-a, koje su nedavno ukinule restriktivne zdravstvene mjere, što je izazvalo strahovanja od drugog vala širenja koronavirusa i sporog oporavka gospodarstva.


No, u drugom dijelu trgovanja ulagače su ohrabrile najave američke središnje banke o pomoći kompanijama.

Fed ‘pritisnuo’ kamatne stope

Fed je prvo predstavio detalje programa za kreditiranje malih i srednje velikih poduzeća, a potom i programa kupnje korporativnih obveznica, što će dodatno poboljšati likvidnost sustava i podržati gospodarski oporavak.

“Nema sumnje da se to tržištu sviđa: tko ne želi još kolača i šlaga? To je navelo ulagača na kupnju dionica i rizičnije poteze jer je Fed podržao tržište obveznica i pritisnuo kamatne stope”, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki SlateStone Wealth.

“Tržište dionica je prekupljeno i korigirano na niže, ali S&P 500 porastao je zahvaljujući Fedu. Tržišta će rasti sve dok se gospodarstva budu postupno otvarala i dok broj slučajeva koronavirusa nije dovoljno velik da spriječi ta otvaranja”, kaže Shane Oliver, direktor u tvrtki AMP Capital Investors.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, najveće svjetske burze snažno su rasle od kraja ožujka do početka lipnja.

No, prošloga su tjedna oštro pale jer su splasnule nade u brzi oporavak gospodarstava od koronakrize i jer se ulagači plaše drugog vala širenja koronavirusa.

Na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 0,66 posto, na 6.064 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,32 posto, na 11.911 bodova, a pariški CAC 0,49 posto, na 4.815 bodova.

Azijske burze također bilježe snažan rast

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica snažno porasle, nadoknadivši gubitke od prethodnoga dana, jer je ulagače ohrabrio rast Wall Streeta nakon poruka američkog Feda o daljnjoj pomoći gospodarstvu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 2,7 posto, nakon jučerašnjeg oštrog pada.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 4 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Hong Kongu, Singapuru, Australiji i Južnoj Koreji porasle između 0,9 i 4,1 posto.

Ti su indeksi jučer oštro pali jer je splasnula nada ulagača u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize i jer su ulagače zabrinule vijesti o novom žarištu koronavirusa na tržnici u Pekingu, zbog čega su vlasti glavnog grada Kine zatvorile okolna stambena naselja.

Strahovanja od drugog vala širenja koronavirusa ponešto su ublažena nakon što je objavljeno da je jučer u Pekingu zabilježeno 27 novih slučajeva virusa, manje u odnosu na 36 slučajeva dan prije.

Dolar oslabio, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,54 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 97,07 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,16 na 107,35 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1335 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1266 dolara.

A cijene su nafte, nakon jučerašnjeg rasta, jutros pale. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,6 posto, na 36,90 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,5 posto, na 39,52 dolara.

Komentari