Wall Street dobio vjetar u leđa dobrim gospodarskim vijestima

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo gospodarski pokazatelji i poslovni rezultati kompanija, dok su vijesti o širenju koronavirusa pale u drugi plan.

Dow Jones ojačao je 143 boda ili 0,51 posto, na 28.399 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,73 posto, na 3.248 bodova, a Nasdaq indeks 1,34 posto, na 9.273 boda.

Nakon što su prošloga tjedna oštro pali zbog strahovanja ulagača od širenja koronavirusa, na početku ovoga tjedna burzovni su indeksi nadoknadili dio gubitaka.

Ulagače je ohrabrilo izvješće Instituta za upravljanje nabavom (ISM), prema kojemu je u prosincu tvornička aktivnost u SAD-u porasla prvi put nakon pet mjeseci pada, što ukazuje na jačanje najvećeg svjetskog gospodarstva.Pozitivno su na tržište utjecale i vijesti iz kompanija

Cijena dionice Tesle Motorsa skočila je gotovo 20 posto, nakon što je japanska kompanija Panasonic izvijestila o kvartalnoj dobiti njezine tvrtke za proizvodnju baterija, koju posjeduje zajedno s Teslom.

Tehnološki je sektor bio najveći jučerašnji dobitnik, s rastom od 1,3 posto, što se, među ostalim, zahvaljuje skoku cijene dionice Microsofta za 2,4 posto i Alphabeta za 3,5 posto.

No, nakon zatvaranja Wall Streeta cijena dionice Alphabeta, krovne kompanije Googela, izgubila je te dobitke jer ulagače nisu impresionirali njezini kvartalni poslovni rezultati.

Ipak, većina od 228 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvješća, ostvarila je bolje poslovne rezultate nego što se očekivalo.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju biti u prosjeku 1,1 posto veće nego godinu dana prije, dok su na početku sezona objava poslovnih rezultata očekivali pad zarada za 0,6 posto.

Zbog svega toga vijesti o širenju koronavirusa u Kini i izvan te zemlje bile su jučer u drugom planu, premda broj umrlih i zaraženih i dalje raste.

Od tog je virusa u Kini dosad umrlo 425 ljudi, a zaraženo ih je više od 20.400, pri čemu su slučajevi tog virusa zabilježeni u svim provincijama.

Oko 150 slučajeva tog virusa zabilježeno je i u 23 zemlje svijeta, među kojima u SAD-u, Japanu, Britaniji, Francuskoj…

Kina poduzima niz mjera za sprječavanje širenja zaraze, od karantene u nizu gradova do zabrane javnog okupljanja, no posljednjih su dana tržišta bila pod pritiskom dok se procjenjuje koliki bi mogao biti negativni utjecaj na gospodarstvo.

No, neki analitičari kažu da tržište sada računa na to da će uskoro loše vijesti o koronavirusu dosegnuti vrhunac i da će uslijediti vijesti o poboljšanju situacije.

‘Ulagači sada gledaju dalje od potencijalnog negativnog utjecaja koronavirusa. Povijesno, takve su se pojave pokazale dobrom prilikom za kupnju dionica’, kaže Michael Arone, strateg u tvrtki Stete Street Global Advisors.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,55 posto, na 7.326 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,49 posto, na 13.045 bodova, a pariški CAC 0,45 posto, na 5.832 boda.

Komentari