Ustavni sud ukinuo je davanja za Crveni križ

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Ustavni je sud Hrvatskom Crvenom križu (HCK) ukinuo pravo prema kojemu su tijekom tri kalendarska tjedna godišnje od nacionalne zrakoplovne kompanije, a potom i od svih koji obavljaju željeznički, brodski i autobusni promet imali pravo uzimati tri posto od svake prodane karte, piše u četvrtak Jutarnji list.

Osim toga ukinuto im je i pravo da isti iznos tijekom tri tjedna godišnje uzimaju i od organizatora koncerata, predstava, sportskih utakmica i kinopredstava, kao i od pružatelja usluga poštanskog prijevoza a što im je sve omogućeno još 2010. godine, kad je donesen Zakon o Hrvatskom Crvenom križu.

Kako je vidljivo iz presude Ustavnoga suda koja je donesena 3. studenoga, ali je objavljena jučer, prijedlog za pokretanje ocjene ustavnosti pojedinih članaka Zakona podnijelo je nekoliko poduzeća, među ostalim i Croatia Airlines. Svi oni Ustavnome sudu su se obratili zbog članaka Zakona koji su ih, navode u svojim obrazloženjima, stavljali u nepravedan položaj u odnosu na ostatak gospodarstva te činili dodatni trošak u ionako ne baš lukrativnim sektorima.

U tim člancima sporno je to što je, po mišljenju podnositelja prijedloga, država omogućila da HCK tijekom trajanja “Tjedna Crvenog križa”, “Tjedna borbe protiv tuberkuloze” i “Tjedna solidarnosti” automatizmom dobija iznos od tri posto na svaku prodanu kartu za kulturne, zabavne i sportske priredbe, te potom još i iznos od 50 posto nominalne vrijednosti prve stope mase pisma prema cjeniku usluga javnog operatera na sve poštanske pošiljke u unutarnjem prometu, osim novina i časopisa.



Ustavni sud je stao na stanu podnositelja prijedloga utvrdivši da naplata predstavlja parafiskalni namet i možda ima legitimni cilj, ali da ne postoji opravdani razlog zašto bi joj bila podvrgnuta samo odabrana skupina poduzetnika – dakle nije razmjerna. Ustavni sud je sporne članke ukinuo od 1. svibnja 2021.

“Mislim da su svi svjesni važnosti Hrvatskog Crvenog križa. Svoju ulogu u društvu dokazali smo nebrojeno puta, u svakoj krizi, a posebno ove godine u kojoj nas je zadesila pandemija. Bez nas mnogi bi mnogo teže živjeli. I upravo zbog toga uvjeren sam da će se pronaći rješenje za Hrvatski Crveni križ i da ćemo nastavljati obavljati svoju humanitarnu zadaću na dobrobit svih građana i građanki ove zemlje”, rekao je izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt za Jutarnji list.

Komentari