Unatoč oštrom padu američkog BDP-a, Wall Street porastao, rast i na azijskim burzama

Pixabay

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle, zahvaljujući nadi ulagača da će uskoro biti razvijen učinkovit lijek protiv koronavirusa, pa je podatak o oštrom padu američkog gospodarstva pao u drugi plan.

Dow Jones skočio je 532 boda ili 2,21 posto, na 24.633 boda, dok je S&P 500 porastao 2,66 posto, na 2.939 bodova, a Nasdaq indeks 3,57 posto, na 8.914 bodova.

Ulagače je ohrabrila vijest da je eksperimentalni protuvirusni lijek remdesivir američkog proizvođača Gilead Sciencea ublažio simptome kod pacijenata oboljelih od covida-19 koji su lijek dobili rano više nego kod onih koji su ga dobili kasnije.

Taj proizvođač već je jednom objavio da bi taj lijek mogao riješiti problem covida-19, no nedavno je Kina objavila da je njihovo istraživanje pokazalo da lijek nije bio uspješan u tretiranju.


Kako bilo, jučer je cijena dionice Gilead skočila gotovo 6 posto.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, cijene su dionica jučer porasle u njih devet, pri čemu najviše u energetskom.

Snažno su porasle i cijene u tehnološkom sektoru, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, među ostalim Alphabeta.

Cijena dionice te krovne kompanije Googlea skočila je gotovo 9 posto.

Dosad je više od 190 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo kvartalna poslovna izvješća, pri čemu ih je oko 64 posto nadmašilo očekivanja.

No, u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 15,1 posto manje nego što su bile u istom lanjskom tromjesečju, dok su još početkom godine, prije koronakrize, očekivali rast zarada za 6,3 posto.

U drugom planu jučer se, pak, našao podatak da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju potonuo 4,8 posto, najviše od financijske krize 2009. godine i više od 4 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

A nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke ostavili su ključne kamatne stope nepromijenjene, blizu nuli, kao što se i očekivalo.

Predsjednik Feda Jerome Powell upozorio je da bi u tekućem kvartalu gospodarstvo moglo pasti po stopi kakva dosad nije zabilježena, no kazao je i da bi oporavak trebao uslijediti nakon što se olabave restrikcije povezane s koronavirusom. Poručio je i da će središnja banka nastaviti podržavati gospodarstvo.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 2,63 posto, na 6.115 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 2,89 posto, na 11.107 bodova, a pariški CAC 2,22 posto, na 4.671 bod.

Azijske burze porasle četvrti dan zaredom

Na azijskim su burzama u četvrtak cijene dionica porasle četvrti dan zaredom jer se ulagači nadaju da će uskoro biti razvijen učinkovit lijek protiv koronavirusa, a podršku tržištima pruža i daljnji rast cijena nafte.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,45 sati u plusu 0,8 posto, pa je dosegnuo najvišu razinu od polovice ožujka.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks skočio više od 2,5 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju i Australiji porasle između 0,9 i 2,3 posto. U Hong Kongu i Južnoj Koreji danas se zbog praznika ne radi.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji snažan rast Wall Streeta, nakon vijesti da je eksperimentalni protuvirusni lijek remdesivir američkog proizvođača Gilead Sciencea ublažio simptome kod pacijenata oboljelih od covida-19 koji su lijek dobili rano više nego kod onih koji su ga dobili kasnije.

Taj proizvođač već je jednom objavio da bi se remdesivirom mogao liječiti covid-19, no nedavno je Kina objavila da je njihovo istraživanje pokazalo da lijek nije bio uspješan u tretiranju.

“Tržištu pomaže svaka pozitivna vijest o mogućem lijeku, no ne treba računati na brzo rješenje problema. Za tržišta je ključno da je širenje virusa pod kontrolom”, kaže Sean Callow, analitičar u Westpacu.

Zbog toga su ulagači zanemarili jučer objavljeni podatak da je američki bruto domaći proizvod (BDP) u prvom tromjesečju potonuo 4,8 posto, najviše od financijske krize 2009. godine i više od 4 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

A nakon dvodnevne sjednice, čelnici američke središnje banke ostavili su jučer ključne kamatne stope nepromijenjene, blizu nuli, kao što se i očekivalo.

Predsjednik Feda Jerome Powell upozorio je da bi u tekućem kvartalu gospodarstvo moglo pasti po stopi kakva dosad nije zabilježena, no kazao je i da bi oporavak trebao uslijediti nakon što se olabave restrikcije povezane s koronavirusom. Poručio je i da će središnja banka nastaviti podržavati gospodarstvo.

Podršku tržištima pruža i rast cijena nafte jer se ulagači nadaju da će s oživljavanjem gospodarstava ojačati i potražnja za ‘crnim zlatom’.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 3,9 posto, na 23,40 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 7,3 posto, na 16,15 dolara.

Dolar stagnira

A na valutnim tržištima tečajevi jutros ne osciliraju značajnije. Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 99,65 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,67 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 106,55 na 106,75 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0865 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0840 dolara.

Ulagači su oprezni uoči današnje sjednice čelnika Europske središnje banke (ECB), od kojih se očekuju daljnje poticajne mjere, s obzirom da se europski čelnici ne mogu dogovoriti oko fiskalnih poticaja.

“Od ECB-a se očekuje da učini sve što može putem programa kupnje obveznica”, poručuju analitičari singapurske DBS banke.

Komentari