ULAGAČI ŠOKIRANI Azijske burze pale, ali cijena nafte vratila se u pozitivno

Pixabay

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači šokirani jučerašnjim povijesnim padom cijene nafte na američkom tržištu u negativno područje, premda se jutros vratila u pozitivno.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu više od 1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo više od 2 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Hong Kongu pale između 1,3 i 2,3 posto.

Kao i jučer na Wall Streetu, ulagače je šokirao pad terminske cijene sirove nafte na američkom tržištu u ugovorima s isporukom u svibnju, koji istječu u utorak, ispod nule.



Prodavači su, naime, nudili 37 dolara po barelu svakom trgovcu koji ga je htio preuzeti, što se nikada prije nije dogodilo.

Posljedica je to pada potražnje za naftom jer milijarde ljudi širom svijeta ostaju kod kuće zbog strogih mjera za suzbijanje koronavirusa. Zbog toga su rafinerije smanjile proizvodnju, pa su skladišta puna.

Jutros se, ipak, cijena barela s isporukom u svibnju vratila u pozitivno područje, pa trenutno iznosi 1,76 dolara.

Cijena barela s isporukom u lipnju porasla je, pak, 3,2 posto, na 21,10 dolara, dok je cijena barela na londonskom tržištu pala 0,9 posto, na 25,35 dolara.

Cijene se nafte već danima kreću oko najnižih razina u 18 godina jer je zbog koronakrize potražnja pala znatno više od ponude.

“Ovo je jasan pokazatelj destrukcije potražnje. Ovo nije važno samo za energetska tržišta, nego je jasan pokazatelj gospodarskih šteta“, kaže Michael McCarthy, strateg u brokerskoj kući CMC Markets.

Dosad nezabilježena kretanja na energetskim tržištima dodatno su narušila nade ulagača u brzi oporavak gospodarstava nakon što se suzbije širenje koronavirusa, a vlasti ukinu restrikcije i pokrenu postupno otvaranje gospodarstava.

Sasvim je jasno da najveća svjetska gospodarstva uranjaju u recesiju, pitanje je samo koliko će biti duga i duboka.

Prošloga je tjedna objavljeno da je kinesko gospodarstvo u prvom tromjesečju palo 6,8 posto na godišnjoj razini, što nikada prije nije zabilježeno.

Premda posljednji podaci ukazuju na postupan oporavak aktivnosti, analitičari nisu sigurni kakav će taj oporavak biti.

“Ako se iz slučaja Kine mogu izvući neke lekcije, industrijska proizvodnja može se relativno brzo oporaviti kada se mjere protiv virusa olabave, no potrošnji će trebati dulje vrijeme za oporavak ako se nastave socijalno distanciranje i ostale restrikcije kretanja ljudi“, pišu analitičari Oxford Economicsa u bilješci klijentima.

Dolar ojačao

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta ojačao, nastavljajući uzlaznom putanjom.

Dolarov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 100,19 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 99,83 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 107,75 na 107,55 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,0835 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0865 dolara.

Komentari