Ukupni depoziti kod poslovnih banaka na razini 301,2 milijarde kuna

Ilustracija Foto: Elvir Tabaković / CROPIX

Ukupni depoziti kod poslovnih banaka, koji obuhvaćaju depozitni novac te štedne i oročene depozite, nastavili su s godišnjim stopama rasta te su potkraj prosinca bili na razini 301,2 milijarde kuna, podaci su Hrvatske narodne banke.

U odnosu na studeni ti su depoziti pali za 646 milijuna kuna ili 0,2 posto. Uspoređuju li se s krajem 2018. godine tada je primjetno da su porasli za 4,3 posto na 12,5 milijardi kuna.

Nastavak pozitivnih godišnjih stopa rasta ukupnih depozita u prosincu prošle godine isključivo je rezultat nastavka rasta depozitnog novca, koji uključuje novčana sredstva na transakcijskim računima te obveze kreditnih institucija po izdanim kunskim instrumentima plaćanja, a umanjuje se za novčana sredstva u platnom prometu.

Naime, uz stopu rasta na mjesečnoj razini od tri posto, depozitni novac potkraj prosinca iznosio je 106,2 milijarde kuna čineći 35,4 posto ukupnih depozita.



Pritom su nastavljene dvoznamenkaste godišnje stope rasta depozitnog novca uz manja odstupanja. Godišnja stopa je u prosincu iznosila 15,6 posto što u odnosu na prosinac 2018. predstavlja porast za 14,3 milijarde kuna.

Analitičari Raiffeisen banke (RBA) smatraju da je na takvo kretanje zasigurno utjecalo okruženje niskih kamatnih stopa na oročenu štednju pa se u uvjetima nesklonosti ulaganja u druge oblike financijske imovine višak raspoloživog dohotka koji polako raste s oporavkom gospodarstva, slijeva na najlikvidnije oblike depozita.

Ukupni štedni i oročeni depoziti i to u stranoj i domaćoj valuti su uz pad na mjesečnoj, nastavili padati i na godišnjoj razini.

Uz pad od 1,9 milijardi kuna ili 0,9 posto na godišnjoj razini, ukupni štedni i oročeni depoziti su potkraj prosinca iznosili 194,9 milijardi kuna.

Valutna struktura štednih i oročenih depozita pokazuje da više od 80 posto čine valutni depoziti, uglavnom u eurima.

Štednja je to koju uglavnom generira sektor stanovništva. Naime, više od 80 posto štednje u inozemnim valutama odnosi se na kućanstava.

Komentari