Ugostitelji su ogorčeni novim mjerama, strahuju da neće preživjeti zimu

Tomislav Kristo / CROPIX

Najnovijom odlukom Nacionalnog stožera ugostiteljski objekti mogu raditi od 6 ujutro pa do ponoći, a to radno vrijeme odnosi se i na pružatelje ugostiteljskih usluga u domaćinstvu i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, osim za usluge smještaja. A na prijedlog županijskih stožera za pojedina područja to se može i dodatno ograničiti.

Najnovija je to u nizu posljednjih odluka Nacionalnog stožera zbog koje su ogorčeni ugostitelji.

“Za poslovanje u ugostiteljstvu uz nove epidemiološke mjere, kako bi posao ostao financijski isplativ, ugostitelji bi trebali uvesti cijene dvostruke veće od postojećih inače mogu staviti ključ u bravu”, žali se Marin Medak predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja, piše Slobodna Dalmacija i navodi kako ogorčeni ugostitelji tvrde da neće moći preživjeti uvođenje novih mjera.

Shvaćaju da su mjere epidemiološki ispravne i usmjerene na sprječavanje širenja zaraze, ali pitanje je mogu li natjerati članove da ih provode.

“Ako ljudi nastave raditi po tim mjerama, u jednom trenutku će shvatiti da je to financijski nemoguće, sve da si fizički pun čitavo vrijeme, i to 100 posto, svaki dan, da ne možeš opstati i biti u plusu”, upozorio je Medak.

Podsjetimo, maske moraju imati zaposlenici u ugostiteljskoj djelatnosti koji dolaze u kontakt s gostima ili sudjeluju u posluživanju i pripremi jela, pića i napitaka te gosti u ugostiteljskim objektima, osim dok sjede na svojim mjestima i konzumiraju hranu, piće ili napitke. Razmak mora biti metar i pol i među gostima za šankom. Uvode se i korona redari.

Nova su pravila i za svadbe, a Medak sumnja da će se moći realno provesti sve te mjere.

“Mali će se objekti zatvarati, a veliki će dijeliti otkaze. Neki će se pak odlučiti za neku vrste hibernacije uz minimalne troškove kako bi uspjeli preživjeti zimu. Ako nas država ne obešteti, mnogi će se okrenuti sivoj ekonomiji”, rekao je.

NACIONALNI STOŽER DONIO NOVU ODLUKU Objavljeno kako i do kada smiju raditi kafići i restorani

Komentari