UGOSTITELJI OGORČENI Očekuje ih velik pad prometa, a prema procjenama do 30 posto bi privremeno moglo i zatvoriti svoje objekte

Foto: Vojko Basic / CROPIX

Ugostitelji diljem Hrvatske očekuju donošenje epidemioloških mjera za početak rada kafića i restorana zakazano za 11. svibnja u tzv. trećoj fazi relaksacija mjera, no gotovo svi predviđaju pad prometa i teškoće u poslovanju.

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Vedran Jakominić u izjavi za Dnevno.hr procjenjuje da će pad prometa ugostiteljima u turističkim destinacijama biti enormnih 80 posto, a u urbanim sredinama oko 50 posto i to čak ako se dozvoli posluživanje gostiju na svim stolovima na terasama.

“Oporavak prometa u ugostiteljstvu ne možemo očekivati prije špice sezone iduće godine. Kupovna moć građana pala je za 15 posto, a prvi troškovi koje će građani smanjiti bit će oni koji nisu nužni, poput razonode i odlazaka na kave, tako da će osim ugostitelja pad prometa osjetiti i event industrija. Prema našim procjenama, negdje oko 25 do 30 posto ugostitelja privremeno bi moglo i zatvoriti svoje kafiće i restorane jer mi se neće isplatiti raditi”, kaže Jakominić. Predlaže da se objektima koji imaju terasu, a u dogovoru s jedinicama lokalne samouprave, omogući proširivanje terase kako bi se zadržao isti broj stolova.

Osim pada kupovne moći stanovništva na rad ugostitelja, kažu, snažno će utjecati prestroge epidemiološke mjere. Predlažu da razmak između stolova bude jedan, a ne dva metra te da se dopusti posluživanje i u zatvorenim prostorima jer ne vide razlog zašto je dopušten javni prijevoz i okupljanje vjernika na misama, a istodobno ne može u kafićima. Predsjednik Udruženja ugostitelja pri HGK Dražen Boban u izjavi za Dnevno ističe da će zbog toga najgore proći ugostiteljski objekti koji nemaju terase.



“Ne razumijem zašto se na nama ugostiteljima oštre mjere koje nisu nikome nametnute u Hrvatskoj”, pita se Boban i dodaje da je najava eventualnog postavljanja pleksiglasa na šankove “totalna glupost” jer su se ljudi, kaže, već navikli na život u epidemiji i poštovat će socijalnu distancu i u kafićima.

U “totalnu glupost” ugostitelji pri tom ubrajaju i najave o radnom vremenu kafića i restorana do 21 sat (iako to još službeno nije određeno) pa ironično zaključuju da virus u Hrvatskoj očito napada ljude nakon 21 sat. Stoga ne vide razlolg da im se omogući radno vrijeme koje su imali prije pojave virusa jer kad počnu raditi kafići, kaže Boban, razbit će se psihoza oko epidemije kod ljudi, a posebno kod Zagepčana koji su na sve to još pod dojmom potresa.

Ukratko, hrvatski ugostitelji traže primjenu austrijskog modela po kojem bi broj stolova na terasi ostao isti dok bi u zatvorenim prostorima razmak između stolova bio od jedan do dva metra te maksimalno četvero ljudi za stolom plus djeca.

Iz Nacionalne udruge ugostitelja upozoravaju da posebno teško razdoblje za ugostitelje počinje nakon prvog lipnja jer tada završavaju Vladine potpore za plaće radnicima i odgoda plaćanja PDV-a, a ugostitelji će morati sve te troškove podmirivati iz prometa za koji očekuju da će biti propolovljen. Budući da nema više posebnih ograničenja i s obzirom na dobru epidemiološku situaciju u Hrvatskoj ugostitelji očekuju da im se od prvog lipnja omogući rad u punom opsegu, kakav je bio prije epidemije. A ako se to zaista i dogodi, za ovu godinu svejedno kažu da će im biti teška jer će uz smanjeni promet teško nadoknaditi izgubljene promete zbog zabrane okupljanja, piše Dnevno.hr.

Komentari