ZAVRŠEN JE SASTANAK VLADE I UGOSTITELJA Aladrović: Postoje dva modela, naći ćemo rješenje idući tjedan

Davor Pongracic / CROPIX

Rješenja za obeštećenje gospodarstva zbog novog “zatvaranja” trebala bi se iznjedriti tijekom vikenda, a onda početkom idućeg tjedna i predstavljena prvo poslodavačkim udruženjima, a nakon toga i javnosti, izjavio je u petak ministar rada Josip Aladrović nakon sastanka s predstavnicima poduzetnika.

Sastanku održanom u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, uz ministre iz gotovo svih gospodarskih resora, između ostalih nazočili su i predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore, Udruge Glas poduzetnika te Udruženja ugostitelja Zagreba.

Ministar Aladrović izjavio je da se razgovaralo o ugostiteljstvu, ali i svim drugim djelatnostima kojima je obustavljen rad.

Udruženja traže i očekuju obeštećenje za razdoblje u kojem će vrijediti zabrana rada.



“Mi smo sve te prijedloge prokomentirali, primili na znanje i uzeli smo si vrijeme, ‘mini time-out’ za vikend, da izađemo s konkretnim prijedlozima”, izjavio je Aladrović.

Mjere za očuvanje radnih mjesta, u smislu potpore od dvije do četiri tisuće kuna za plaće radnika, i dalje ostaju na snazi, ali će imati veći obuhvat no do sada i bit će osigurana dodatna sredstva, izvijestio je Aladrović.

Napomenuo je i da su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić i HAMAG-BICRO dogovorili dodatnu alokaciju sredstava za “covid kredite”, odnosno kredite za kratkoročnu i srednjoročnu likvidnost.

Treća faza se pak odnosi na svojevrsno obeštećenje, odnosno pokriće dijela troškova koji nastaju bez obzira obavlja li se gospodarska aktivnost, dodao je Aladrović te ponovio da se očekuje da će se tijekom vikenda iznjedriti neko rješenje koje bi početkom idućeg tjedna bilo i prezentirano.

Rekao je da su im danas prezentirana dva modela obeštećenja, ranije već predstavljena u medijima, a na temelju toga će vidjeti koja su fiskalna ograničenja državnog proračuna, za što su i udruge poslodavaca pokazale razumijevanje.

No, unutar tih ograničenja, Aladrović očekuje da će se pronaći određeni prostor za djelovanje vlade prema ugroženim sektorima te da će se naći “idealan balans”.

Međutim, izjavio je da je teško vjerovati da će u cijelosti prihvatiti jedan ili drugi model, no opet i uvjeren da će pronaći konsenzus, smisao kojeg bi bio da se poslovna aktivnost nastavi i nakon koronakrize u punom obujmu u svim pogođenim sektorima.

“Na temelju svih prijedloga koje smo vidjeli formirati ćemo jedno rješenje koje je dovoljno dobro”, zaključio je Aladrović te istaknuo da su svi prisutni na sastanku pokazali razumijevanje za poziciju vlade i to da će mjere biti definirane kroz nekoliko dana.

Mjere su i do sada bile pravovremene i adekvatne i takve će biti i sada, a bilo kakvo podizanje tenzija trenutno nije ni potrebno ni prihvatljvo, ustvrdio je Aladrović, odgovarajući na pitanje novinara o tome nije li neobično da mjere već nisu donesene, kao i o izjavi predsjednika Udruženja ugostitelja Zagreba Franza Letice, koji je uoči sastanka rekao da je važno da se danas postigne dogovor.

Marić: Idući tjedan ćemo znati “fiskalnu težinu” mjera

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić rekao je da, kada su u pitanju fiskalne mogućnosti i ograničenja, dijalog bi bio puno lakši kada bi se znalo kako će se situacija s koronavirusom razvijati.

Ponovio je da državni proračun i u nadolazećem razdoblju mora biti dovoljno snažan i fleksibilan da odgovori na sve izazove, pri čemu treba biti spreman na sve dodatne negativne rizike.

Kada je riječ o projekciji troška do 21. prosinca, do kada bi trebalo trajati novo “zatvaranje” dijela gospodarstva, Marić nije želio licitirati radi li se o “milijardama kuna ili eura”, tek ponovivši da će mjere biti predstavljene idućeg tjedna, pa tako i njihova “fiskalna težina”.

Tek je rekao kako je ovdje ipak riječ o jednom mjesecu “zatvaranja” i puno užem segmentu “lockdowna”.

Predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja Marin Medak izjavio je da su svi na sastanku shvatili da se situacija ne može riješiti “dok se pucne prstima” i da se danas ne mogu dogovoriti.

“No imamo radni vikend, imamo početak idućeg tjedna kada ćemo doći do konačnih zaključaka, naravno u kapacitetima da zadovolje i nas i državu”, izjavio je Medak.

Apostrofirao je da je problema jako puno, da trenutno ne mogu na ničemu inzistirati, a da zajednički rade na cilju do kojeg se može doći.

Rekao je da sektor bilježi velike padove prometa, pri čemu ocjenjuje da ugostiteljstvo nije izvor zaraze, pa da tako njegovim “zatvaranjem” neće doći do pada broja zaraženih, pa da će ostati zatvoreni i dalje, a tada možda neće ostvarivati ni 20 do 30 posto ukupnog prometa prije krize.

Vjeruje da će se dogovoriti mjere i obeštećenje, te da tada ljudi u sektoru neće ostajati bez posla.

Direktor Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) Damir Zorić rekao je da su, uz predstavnike vlade, sastanku prvenstveno nazočili predstavnici ugostiteljskog sektora, no kako je solidarno otvorena i tema drugih sektora koji se zbog novog “zatvaranja” nalaze u jednako teškom položaju, poput prijevoznika, organizatora igara na sreću kao i segmenta rekreacije.

“Očito je da nam slijedi, bez obzira što smo vrlo otvoreno i konstruktivno pričali, dugačak radni vikend kako bismo početkom idućega tjedna mogli govoriti o konkretnim mjerama koje će biti implementirane prema ugroženim sektorima”, izjavio je Zorić.

Dva modela obeštećenja

Ugostiteljska udruženja u četvrtak su predložila dva seta mjera koje bi im trebale pomoći da prežive novo “zatvaranje”.

Prvi model obeštećenja dugoročnijeg je karaktera i bazira se na nekoliko mjera. Riječ je o smanjenju stope PDV-a na pet posto na razdoblje od tri godine te dugoročno na 13 posto za sve ugostitelje, potom o nastavku potpora za očuvanje radnih mjesta do travnja 2021. što znači 4.000 kuna uz otpis pripadajućih poreza i doprinosa (do 1. svibnja 2021.)

Predlažu i obeštećenje od 10 eura po četvornom metru prostora te “covid” kreditiranje uz državne potpore kako bi se osigurala likvidnost, tj. HAMAG-BICRO krediti za likvidnost na tri godine uz dodatne ciljane garancije i moratorij kreditnih obveza za poduzetnike kojima je onemogućen rad.

Ugostitelji bi, kako je rečeno u četvrtak na konferenciji za novinare koju je organizirala Hrvatska udruga poslodavaca, uz pomoć kredita izdržali razdoblje obustave aktivnosti, a potom kroz smanjenu stopu PDV-a ostvarili veće prihode od čega bi i država dugoročno profitirala, uzme li se u obzir da s nižim poreznim stopama idu i veće uplate u proračun. Ugostitelji pritom ukazuju na potrebu brzog isplaćivanja kredita jer na njih sada prečesto predugo čekaju.

Drugi model obeštećenja baziran je na osiguranju prihoda samim poduzetnicima, a ne samo za radnike i njihove plaće i to u iznosu od 50 posto prometa od istog razdoblja prošle godine, kao direktna dotacija iz koje se isplaćuju i radnici uz oprost doprinosa. Nadalje, taj model uključuje i oslobađanje od svih fiksnih obveza za vrijeme trajanja “lockdowna” na svim razinama vlasti i to najamnina, komunalnih naknada, komunalnih usluga poput odvoza smeća, vodne naknade spomeničke rente i sl. Isto tako, ugostitelji predlažu oslobađanje od parafiskalnih nameta, kao posebnog troška koji dodatno opterećuje poslodavce.

Komentari