UDRUGE I LEASING DRUŠTVA SLOŽNI ‘Krajnje je vrijeme da se država aktivno uključi u rješavanje problema’

screenshot

Dramatično prijepodne u Ministarstvu turizma donijelo je pomake, ali ne i konačno rješenje. Prisutne leasing kuće složile su se s prijedlozima UGP-a i Inicijative povremenog prijevoza putnika oko moratorija na leasinge u trajanju od 12 mjeseci bez naplaćivanja kamate. Predstavnici Ministarstva financija nisu se odazvali sastanku što smatramo izrazito lošim jer su upravo oni ključni za rješavanje problema.

UGP i Inicijativa povremenog prijevoza putnika (PPP) već su upozoravali kako leasing kuće u Hrvatskoj nisu adekvatno reagirale na novonastalu situaciju uzrokovanu pandemijom koronavirusa te svojim postupanjem dovode u pitanje opstanak cijele turističke grane povremenog prijevoza putnika. Na preporuke HANFA-e i Ministarstva turizma, neke od leasing kuća su se oglušile.

Nakon mnogo akcija UGP-a i Inicijative PPP te niza prosvjeda, uključujući onaj prvi poduzetnika, ministarstva su napokon odlučila reagirati i uključiti se u rješavanje problema povremenog prijevoza. Ministarstvo turizma sazvalo je sastanak kojem se odazvalo sedam leasing kuća. Nisu se odazvale primjerice Mercedes Benz leasing, Agram i PBZ leasing čiji su klijenti mnogi naši članovi. Smatramo to izrazitim nepoštivanjem hrvatske države i njihovih klijenata.

Prisutne leasing kuće obvezale su se u hitnom roku ponuditi odgodu glavnice i kamate na 12 mjeseci te je jedino ostalo otvoreno pitanje način obračuna i otpisa kamata.



Sastanku je prisustvovao predstavnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, ali nitko iz Ministarstva financija. Smatramo kako se ovaj problem može riješiti jedino tripartitno.

“Smatram da je učinjen veliki pomak s pozitivnim odgovorima leasing kuća, ali posao ni približno nije gotov. Očekujem nakon dostave dokumenata koji su zatraženi od nas i leasing kuća da država promptno reagira na način kako je i obećano, kako bismo već sljedeći tjedan bili sigurni da je spašeno više od 2000 tvrtki s 20 000 zaposlenika. Također, potrebno i da druge leasing kuće prihvate dogovor, pogotovo Mercedes Benz leasing koji do sada nije pokazao nimalo razumijevanja za svoje klijente”, rekao je Marko Slišković iz Inicijative PPP.

UGP i IPPP pripremile su zajednički dokument s kojim su se složile i druge udruge poslodavaca. U njemu su prijedlozi Vladi kako razriješiti ovu situaciju. Isto će napraviti i leasing kuće.

Inicijativa PPP i UGP predložile su sljedeće:

  1. Obračun kamate na način da se u periodu odgode obračunava mjesečna kamata na odgođenu mjesečnu glavnicu u iznosu ugovorenom u Ugovoru o leasingu.

  2. Potrebno je osnovati garantni fond kojem bi izvor bio unutar bespovratnih 7,3 milijardi eura koje će Hrvatskoj biti dostupne iz sredstava Europske Unije. U ovom slučaju bi, po isteku moratorija u ožujku ili travnju sljedeće godine kada će ta sredstva već biti na raspolaganju, leasing kuće otpisale kamate svojim klijentima, dok bi država isplatila leasing kućama polovinu obračunatih kamata po sadašnjem modelu, a druga polovina iznosa kamata bi leasing kućama bila priznata kao porezna olakšica.

  3. Vlada bi preko HBOR-a trebala osigurati sredstva leasing društvima po povoljnijim kamatama nego dosad.

“Meni je izuzetno žao što ovakvo rješenje nismo dogovorili na prvom sastanku koji smo imali u HANFA-i prije gotovo mjesec dana jer je ovaj put jedini način na koji svi možemo prebroditi krizu s minimalnim gubitkom radnih mjesta. Očekujem brzu reakciju Ministarstva financija i njihov konkretan prijedlog na temelju naših dokumenata. Tripartitni dogovor korisnika, leasing društava i Vlade jedini je ispravni put prema rješenju“, rekao je Dražen Oreščanin, izvršni direktor udruge Glas Poduzetnika.

Komentari