Udruga Franak oštro prozvala banku: RBA-ov pritisak na pravosuđe je nezakonit

Udruga Franak Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Udruga Franak u ponedjeljak je oštro reagirala na vijest o natječaju kojim Raiffeisen banka (RBA) traži PR agenciju koja bi uz ostalo utjecala na Ustavni sud u sporu oko ništetnosti ugovora o kreditima u francima, ističući da je svaki pritisak na pravosuđe nezakonit.

Portal Index.hr u nedjelju je objavio kako RBA natječajem traži PR agenciju koja će vršiti pritisak na Ustavni sud. U pozivu za odabir PR agencije RBA traži usluge kriznog komuniciranja oko slučaja kredita u švicarcima, a kako jedan od zadataka navodi i “vršenje pritiska na Ustavni i druge sudove u Hrvatskoj”.

Udruga Franak ističe da je utjecaj na pravosuđe po svim zakonima zabranjen te poziva DORH da istražiti detaljno takav način poslovanja RBA banke pogotovo s obzirom na vrijeme djelovanja, odnosno je li vršen utjecaj na Ustavni sud pred kojim se odlučuje o ustavnim tužbama banaka, kao i na Vrhovni sud koji je pokrenuo ogledni postupak i sada o njemu odlučuje.

Uz konstataciju kako nije iznenađena, ali je šokirana postupanjem i načinom na koji RBA posluje na tržištu u Hrvatskoj, “Franak” RBA-ovu potragu za PR agencijom koja će u sklopu usluge kriznog komuniciranja vršiti pritisak na Ustavni sud, ali i na druge sudove u Republici Hrvatskoj, vidi kako “svojevrsno priznanje da su dužnici na najboljem putu da još jednom veselo zatrube i proglase novu pobjedu”.



‘Ni jedan marketinški trik neće i ne može biti dovoljan’

“Kakva to agencija može prikriti nezakonito poslovanje banaka ako su hrvatski sudovi pa i europski sudovi takvo poslovanje proglasili nezakonitim?!”, kaže se u priopćenju te se dodaje da “ni jedan marketinški trik neće i ne može biti dovoljan, i neće zavarati suce hrvatskih i europskih sudova”.

Franak kaže kako je slobodan pozvati “da svi koji su u mogućnosti i to žele”, zatvore račun u RBA-u.

“Odabirom bilo koje druge banke, ništa bitno se neće promijeniti, jer sve su one u konačnici iste, ali biti dio te sramotne banke koja se još jednom ne boji djelovati nezakonito, pa ovaj put ide toliko daleko da planira i javno raspisuje natječaj u kojem je jedna od zadaća PR agencije utjecaj na hrvatske sudove blago rečeno jest – UŽAS!”, zaključuju u “Franku”.

Iz RBA-a su rekli da je natječaj za PR agenciju RBA raspisala s ciljem ravnopravne zastupljenosti stavova banke u slučaju švicarskog franka.

“Zadatak agencije zamišljen je isključivo kao omogućavanje vidljivosti ‘druge strane’ slučaja, a koja je u dosadašnjem javnom prostoru imala smanjeni doseg.
U svim aktivnostima, pa tako i kod spomenutog natječaja, tražena su isključivo rješenja koja sadrže legitimne postupke, odnosno komunikacijske aktivnosti koje bi kroz medije doprle do ciljanih javnosti”, kažu u RBA-u.

Dodaje se kako “RBA nije angažirana po spomenutoj aktivnosti, nikada nije raspravljala o tome, niti je ijedna agencija angažirana po tom pitanju”.

Napominju da se cjelokupno poslovanje RBA temelji na poštivanju svih zakona i propisa Republike Hrvatske, te da je uvijek bilo u skladu s njima.

Komentari