U travnju drastičan pad potrošnje, ugrožen državni proračun

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

U svim djelatnostima iz sustava fiskalizacije u prošlom tjednu smanjen je broj računa za 62 posto, a njihov iznos za 52 posto u odnosu na isti tjedan godinu ranije, pokazuju najnoviji podaci Porezne uprave.

U razdoblju od 19. do 23. travnja ove godine u svim djelatnostima izdano je 17,3 milijuna računa, što je za 62,2 posto manje nego u istom lanjskom tjednu.

Ukupna vrijednost računa u proteklom je tjednu dosegnula 1,88 milijardi kuna, što je za 51,9 posto manje u istom lanjskom razdoblju.

U proteklom je tjednu u djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala vidljivo smanjenje broja računa od 54 posto, na 13 milijuna, a iznosa računa za
47 posto, na 1,48 milijardi kuna.



Istodobno, u ugostiteljstvu i turizmu izdano je 94,5 posto manje računa ili njih nešto manje od 413 tisuća, a iznos je smanjen za 92,3 posto, na 28,4 milijuna kuna.

Smanjenje potrošnje nakon Uskrsa
U usporedbi s prethodnim, preduskrsnim tjednom, prošloga je tjedna broj fiskaliziranih računa u svim djelatnostima smanjen za 9,5 posto, dok je njihov iznos niži za 16,24 posto.

Pritom je u trgovini broj računa smanjen za 11 posto, a njihova vrijednost za 17,6 posto.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane na tjednoj je razni broj računa bio veći za 13,76 posto, a iznos računa za 4 posto, podaci su Porezne uprave.

Od početka korona-krize vrijednost računa manja 22 posto

Od početka koronakrize u Hrvatskoj, u razdoblju od 24. veljače do 19. travnja ove godine broj fiskaliziranih računa smanjen je za 35 posto, a njihov iznos za 22 posto u odnosu na
isto lanjsko razdoblje.

Ove godine u tom je razdoblju izdano 222 milijuna računa, čija vrijednost doseže 20,4 milijardi kuna, a u istom lanjskom razdoblju bilo je 343,8 milijuna računa, ukupne vrijednosti 26 milijardi kuna.

U djelatnosti trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala na godišnjoj je razini broj računa smanjen za 28,65 posto, na 144,8 milijuna, dok je njihova vrijednost
na godišnjoj razini pala 16,6 posto, na 15,25 milijardi kuna.

U djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane broj fiskaliziranih računa i njihove vrijednosti je više nego prepolovljen – broj računa je smanjen za gotovo 60
posto, na njih 21,76 milijuna, a iznos je pao za 63 posto, na 848 milijuna kuna.

Ministar financija Zdravko Marić nedavno je upozorio da je u prvoj polovini travnja državni proračun uprihodovao tek trećinu prihoda iz istog lanjskog razdoblja.

Govoreći o učincima krize izazvane epidemijom koronavirusa, naveo da je vrijednost fiskaliziranih računa u svim djelatnostima manja za 40 posto.

Marić očekuje i da će svibanj i lipanj biti još izazovniji.

Komentari