Tko će kupiti Optimu Telekom?

Optima

Hrvatski Telekom je u petak objavio međunarodni natječaj za prodaju udjela u Optima telekomu te oglas o tome u Financial Timesu, a ponude se primaju do 2. ožujka, piše Jutarnji list.

Temeljni kapital Optime je 694 milijuna kuna, a zajednički se prodaju udjeli HT holding-a u Optimi, koji drži oko 17 posto te Zagrebačke banke (Zaba) s udjelom od 37 posto.

Optimom već godinama upravlja HT, a morao je objaviti prodaju temeljem rješenja hrvatske Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja iz lipnja 2017. godine. Kao krajnji rok za “početak postupka prodaje” AZTN je odredio 30. siječnja 2020.

HT holding, prema ugovoru sa Zabom iz 2013. godine, ima pravo prodavati i dionice koje drži ta banka.



Ugovor o upravljanju, sklopljen između HT-a i Zabe omogućio je najvećem telekomu u Hrvatskoj da “efektivno ostvaruje kontrolu” u Optimi. Osim toga, Ugovor o upravljanju dao je HT-u pravo da, pod određenim uvjetima, zajednički proda i dionice koje drži Zaba.
Kako piše Jutarnji list, u natječaju se upozorava potencijalne kupce da prelazak praga od 25 posto dionica s pravom glasa “u načelu aktivira obavezu da se objavi obvezna ponuda za preuzimanje”.

Prilika za stvaranje jakog trećeg telekoma

Od ponuđača se očekuje i da osigura da Optima nastavi ispunjavati obveze koje proizlaze iz predstečajnih nagodbi sklopljenih 2014. godine, što uključuje i pripojeno društvo H1 Telekom, kao i isplatu svih zajmova koje je dobilo od HT-a.

U medijima i poslovnim krugovima već se neko vrijeme analizira što bi sve mogla domaćem telekomunikacijskom tržištu donijeti  “vruća” prodaja Optima telekoma, piše Jutarnji list. U tekstu se ističe kako je jasno da nastaje prilika da se prekine postojeći duopol HT-a i A1.

Treba nastati snažan treći igrač koji bi također mogao nuditi kompletnu uslugu od fiksne i mobilne telefonije do televizije i pristupa internetu. Uostalom, i AZTN je u svom rješenju naglasio da je cilj bio da se Optima očuva kao treći neovisni natjecatelj na tržištu, odnosno da se kroz postupak prodaje “otvori mogućnost stvaranja trećeg operatora na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu”.

Među zainteresiranim kupcima i United Group

Među zainteresiranim kupcima, kako piše Jutarnji list, mogao bi biti i United Group, odnedavno vlasnik Tele 2, a od prije Nove TV i N1 televizije, koji je u telekomunikacijama i medijima snažno prisutan u regiji, od Slovenije i BiH do Srbije i Crne Gore.

AZTN je u svojem rješenju ustvrdio da će, u slučaju da tijekom postupka prodaje dionica Optime budu podnesene dvije ili više jednako vrijedne ponude, prednost pri kupnji imati ponuditelj koji u trenutku kupnje nije prisutan na konkretnom mjerodavnom tržištu.

Predviđa se također da, u slučaju da u roku od šest mjeseci od utvrđenog početka prodaje dionica ne bude interesa za preuzimanje Optime, odnosno ako podnesene ponude za kupnju dionica Optime ne budu objektivno prihvatljive, HT se obvezuje angažirati investicijsku banku s mandatom za vođenje prodaje.

Optima Telekom ostvarila rast operativne dobiti

“Ukoliko se unatoč svemu navedenome dionice Optime ne uspiju prodati najkasnije do 10. srpnja 2021., odnosno s istekom sedmogodišnjeg razdoblja upravljanja Optimom, kontrola HT nad Optimom automatski prestaje te HT sva upravljačka prava nad Optimom mora prenijeti na Zabu ili treću osobu koja nije povezana s HT-om”, ističu u AZTN-u, a objavljuje Jutarnji list.

Optima Telekom je u prvih devet mjeseci 2019. godine ostvario rast operativne dobiti (EBITDA) prije jednokratnih stavki nakon najmova za 10,6 posto na 91,4 milijuna kuna, navodi se u izvještaju te tvrtke.

U odnosu na isto razdoblje prethodne godine ta je dobit veća za 8,8 milijuna kuna. Istodobno su ukupni prihodi od telekomunikacijskog poslovanja u promatranom razdoblju porasli za 0,2 posto, objavio je Jutarnji list.

 

Komentari