Tečaj dolara stagnira na početku godine

Pixabay

Tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima započeo je 2020. godinu više-manje na razini na kojoj je bio krajem prošle, jer investitori očekuju bolje izglede za globalno gospodarstvo i trgovinu te nešto slabiju američku gospodarsku izvedbu.

Dolarov indeks, koji mjeri izvedbu američke valute prema košarici šest ostalih najvažnijih svjetskih valuta, porastao je u ponedjeljak 0,23 posto, na 96.606 bodova.

U odnosu na euro, tečaj dolara nije zabilježio promjene u odnosu na ponedjeljak te tako euro stoji 1,1209 dolara, zadržavši se tako na najvišoj razini od početka kolovoza lani. Samo u prosincu euro je ojačao 1,8 posto prema dolaru.

Tečaj dolara ojačao je danas 0,07 posto prema jenu, na 108,78 jena.



Znaci napretka u rješavanju američko-kineskog trgovinskog spora većinu prosinca potkopavali su snagu američke valute, pa je dolarov indeks cijeli prosinac završio s gubitkom od 1,9 posto.

“Ohrabrujuće procjene globalnog gospodarskog rasta i velika dolarska likvidnost potkopavaju tečaj američke valute. Pritom će globalno postavke fiskalne i monetarne politike ostati labave u 2020., a stabilizira se i kinesko gospodarsko usporavanje”, kazao je Elias Haddad, stariji valutni strateg pri Commonwealth Bank of Australia.

Tečaj dolara imao je koristi od snažne američke gospodarske aktivnosti u 2019., no smanjivanje američko-kineskih trgovinskih napetosti ojačala je optimizam ulagača da će ove godine i druga velika gospodarstva imati dobru izvedbu.

Kineska središnja banka smanjila je obveznu pričuvu bankama, pustivši tako u financijski sustav oko 800 milijardi juana ili gotovo 115 milijardi dolara.

Ujedno, najnoviji podaci govore da kineska industrijska aktivnosti u prosincu i dalje raste kako jača optimizam da će trgovinske napetosti sa SAD-om popustiti.

Komentari