Svjetske burze i dalje rastu, ali investitori su oprezni

profimedia

Na svjetskim burzama najvažniji indeksi protekloga tjedna nastaviti su uspon, no prigušen u odnosu na tjedan ranije, jer investitore sve više brine izostanak političkog dogovora u SAD-u oko novog paketa fiskalnih poticaja najvećem svjetskom gospodarstvu.

Dow Jones protekloga je tjedna ojačao 1,8 posto, na 27.931 bod, dok je S&P 500 porastao 0,64 posto, na 3.372 boda, a tehnološki Nasdaq 0,1 posto, na 11.019 bodova

S&P 500 već treći trgovinski dan zaredom, u petak nije uspio premašiti rekordnu razinu ostvarenu 19. veljače od 3.386 bodova.

“Uz S&P koji nije uspio premašiti svoj rekord iz veljače 2020. unatoč nekoliko pokušaja protekloga tjedna, mnogi vjeruju da je to jasan znak iscrpljenosti tržišta”, ocjenjuje Frank Cappelleri, izvršni sirektor Instineta.



Dow je još ispod svoje najviše razine dosegnute u veljači, dok je Nasdaq rekordnu razinu premašio u lipnju.

A da je tržište bez snage za daljnji znatniji rast zorno pokazuje ne samo S&P, nego i cik-cak kretanje Nasdaqa.

U utorak je, naime, Nasdaq zabilježio minus od 1,69 posto, što je njegov najveći dnevni postotni pad od 23. srpnja, jer su investitori nastavili povlačiti svoj kapital iz tehnološkog sektora. Samo dan kasnije, u srijedu skočio je za 2,13 posto, upravo zbog rasta cijena dionica tehnoloških kompanija, ponajviše Tesle za 13 posto, nakon što je kompanija najavila da će podijeliti jednu dionicu na njih pet u pokušaju da ih učini dostupnijima zaposlenicima i ulagačima.

Cijeloga tjedna investitori su rotirali kapital između najvažnijih tehnoloških dionica – Facebooka, Amazona, Alphabera, Netflixa i Microsofa – i dionica kompanija koje će ostvariti najveće koristi od intenziviranja aktivnosti u američkom gospodarstvu, poput energetskih i industrijskih.

No, očekivanja da će se pronaći potencijalno cjepivo protiv koronavirusa, rekordni fiskalni i monetarni poticaji i bolje od očekivanja zarade u drugom tromjesečju čini se da više nisu dovoljni da bi indeksi probijali rekordne razine.

Kako ističu analitičari, njihov daljnji uspon ograničava izostanak dogovora Bijele kuće i Kongresa oko novog paketa fiskalnih poticaja koji bi trebao pomoći nezaposlenim Amerikancima.

“Investitori su odlučili čekati. Znatno smo napredovali od onih niskih razina zabilježenih 23. ožujka, a pred nama je i dalje mnogo neizvjesnosti glede gospodarstva općenito, stoga mislim da će tržište biti i dalje na oprezu”, smatra Brian Price, čelnik investicijskog odjela u Commonwealth Financial Networku.

A najnoviji podaci iz SAD-a govore da je od 22 milijuna radnih mjesta zatvorenih u razdoblju od veljače do kraja travnja, dosad njih svega 9,3 milijuna ponovno otvoreno.

Cijene dionica, pak, u tom su razdoblju nadoknadile gotovo sve gubitke a indeksi ponovno koketiraju s rekordnih razinama

“Ako ponovno S&P dosegne rekordnu razinu, to će biti još jedan podsjetnik investitorima koliko su ove godine tržište dionica od gospodarstvo odvojeni. Cijene dionica su u uzletu ali gospodarstvo – stanje se donekle poboljšalo – no uz milijune nezaposlenih Amerikanaca, to nije dobra vijest”, smatra Ryan Detrick, strateg u LPL Financialu.

Na europskim burzama najvažniji indeksi prošlog su tjedna porasli, pri čemu londonski Ftse indeks za 0,96 posto, na 6.090 bodova, frankfurtski DAX za 1,8 posto, na 12.901 bod, a pariški CAC za 1,49 posto, na 4.962 boda.

Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao je 4,3 posto, na 23.289 bodova.

Komentari