Europske burze blago porasle, ulagači trguju oprezno jer ih zabrinjava nastavak restriktivnih mjera

Pixabay

Na europskim su burzama u srijedu ujutro cijene dionica blago porasle jer je ulagače ohrabrio rast burzovnih indeksa na Wall Streetu i azijskim tržištima dok se u SAD-u očekuju nove poticajne gospodarske mjere.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9,30 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je jučer oslabio 0,2 posto.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,15 posto, na 6.701 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,25 posto, na 13.849 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.608 bodova.


Na europskim se burzama trguje oprezno jer ulagače zabrinjava nastavak restriktivnih mjera za suzbijanje koronavirusa u mnogim europskim zemljama, među ostalim, u Njemačkoj.

Podršku tržištima pruža, pak, jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon što se Janet Yellen, kandidatkinja za ministricu financija SAD-a, čvrsto založila za nove izdašne poticajne gospodarske mjere.

Senat Kongresa SAD-a u utorak je počeo sa saslušanjima kandidata za ministarska mjesta u budućoj vladi Joea Bidena, pri čemu je Yellen poručila kako bi koristi od novog izdašnog paketa poticaja bile veće od troškova rasta javnog duga.

Krajem prošloga tjedna izabrani predsjednik Biden predstavio je prijedlog novog paketa poticajnih mjera, kojima bi se podržao oporavak gospodarstva i ubrzalo cijepljenje protiv covida-19.

Vrijednost paketa iznosi oko 1.900 milijardi dolara, što uključuje 415 milijardi u cilju suzbijanja covida-19, oko 440 milijardi pomoći malim poduzećima te 1.000 milijardi dolara izravne pomoći kućanstvima, uključujući izravno plaćanje 1.400 dolara mnogim nezaposlenim Amerikancima.

Tako bi, zajedno s lanjskim poticajima, ukupni poticaji najvećem svjetskom gospodarstvu dosegnuli 10 posto BDP-a.

Danas će u fokusu ulagača biti Bidenova inauguracija, a sigurnosne mjere bit će najveće dosad, s obzirom na proboj Trumpovih pristaša u Kongres 6. siječnja.

I na azijskim su burzama cijene dionica jutros porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 9,30 sati bio u plusu 0,8 posto i dosegnuo novu rekordnu razinu.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks skliznuo 0,4 posto, na 28.523 boda.

Komentari