Azijske burze prate rast Wall Streeta

Pixabay

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, zahvaljujući novim rekordima na Wall Streetu i nadi da će ubrzanje procesa cijepljenja u svijetu protiv covida-19, kao i novi poticaji u SAD-u, ubrzati oporavak globalnog gospodarstva.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, pa se primaknuo rekordnoj razini, dosegnutoj krajem siječnja.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks porastao 0,2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Južnoj Koreji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,1 i 1,2 posto. U Australiji su, pak, pale oko 0,6 posto.

Azijske ulagače ohrabrili su jučerašnji novi rekordni dosezi burzovnih indeksa na Wall Streetu, što se zahvaljuje nadi u ubrzanje oporavka američkog gospodarstva, s obzirom na napredak u distribuciji cjepiva protiv covida-19 i pad broja novozaraženih u SAD-u.


Ubrzanju oporavka gospodarstva trebali bi pridonijeti novi poticaji. Ulagači se nadaju da će već ovoga mjeseca Kongres prihvatiti prijedlog predsjednika SAD-a Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Riječju, i dalje se, kažu analitičari, trguje na temelju reflacije, odnosno niza mjera ekonomske politike kojima se povećava ponuda novca i potiče blaga inflacija kako bi se oživjele gospodarske aktivnosti.

Zahvaljujući tome, rastu cijene dionica, nafte i zlata.

„Reflacija na temelju fiskalnih poticaja u SAD-u i pozitivne vijesti o cjepivu glavne su teme na tržištima”, pišu stratezi u National Australia Bank u osvrtu na situaciju na tržištima.

Premda nema novih suštinskih vijesti koje bi potaknule tržišta, cijene dionica posljednjih dana rastu jer se očekuje jačanje inflacije, s obzirom da vlasti širom svijeta nastavljaju s pojačanom potrošnjom, dok će središnje banke voditi politiku jeftinog novca sve dok ne budu sigurne da se gospodarstvo oporavilo od koronakrize.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,86 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 91,05 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 105,45 na 105,10 jena.

Američka je valuta oslabila i prema europskoj, pa je cijena eura dosegnula 1,2070 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2035 dolara.

U fokusu ulagača je i bitcoin, čija je vrijednost pala na 45.670 dolara, nakon što je jučer skočila 20 posto i dosegnula rekordnih 47.000 dolara.

Jučer je poticaj bitcoinu dala objava kompanije Tesla da je uložila oko 1,5 milijardi dolara u tu kriptovalutu i da će u budućnosti prihvaćati plaćanje njezinih automobila i drugih proizvoda u bitcoinima.

A cijene nafte i dalje rastu, nakon što su prošloga tjedna skočile više od 6 posto, jer se ulagači nadaju ubrzanju oporavka gospodarstava, a time i potražnje za naftom.

Na američkom je tržištu cijena barela porasla 0,6 posto, na 58,34 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,7 posto, na 60,95 dolara.

To su najviše razine cijena u posljednjih 13 mjeseci.

Komentari