SVI NAJVAŽNIJI INDEKSI U MINUSU Europske burze pale pod pritiskom potonuća cijena nafte

Pixabay

Na europskim burzama u utorak prijepodne najvažniji indeksi su pali pod utjecajem jučerašnjeg potonuća terminskih cijena sirove na nafte u negativno područje, kao i loših poslovnih rezultata kompanija, što je sve izazvalo strah investitora oko dugotrajnih posljedica pandemije koronavirusa na globalno gospodarstvo.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 9,30 sati u minusu 1,4 posto.

Iako se taj indeks oporavio za otprilike 25 posto od ožujka zahvaljujući oporavku apetita za rizičnim ulaganjima uslijed dosad nezabilježenih poticaja gospodarstvima u svijetu, i dalje je 22 posto ispod povijesno najviše razine, jer sve više kompanija se susteže od isplate dividendi i smanjuje svoje poslovne procjene zbog posljedica pandemije na njihovo poslovanje.

Svi najvažniji europski indeksi su u minusu, pa tako londonski Ftse indeks za 1,54 posto, na 5.723 boda, frankfurtski DAX za 1,92 posto, na 10.471 bod, a pariški CAC za 1,82 posto, na 4.445 bodova.

Kao i jučer na Wall Streetu, ulagače je šokirao pad terminske cijene sirove nafte na američkom tržištu u ugovorima s isporukom u svibnju, koji istječu u utorak, ispod nule. Prodavači su, naime, nudili 37 dolara po barelu svakom trgovcu koji ga je htio preuzeti, što se nikada prije nije dogodilo.

Posljedica je to pada potražnje za naftom jer milijarde ljudi širom svijeta ostaju kod kuće zbog strogih mjera za suzbijanje koronavirusa. Zbog toga su rafinerije smanjile proizvodnju, pa su skladišta puna.

Jutros se, ipak, cijena barela s isporukom u svibnju vratila u pozitivno područje. Trenutno iznosi 1,55 dolara za barel.

No taj ugovor uskoro istječe, pa je sada najviše transakcija na terminskom ugovoru s rokom isporuke u lipnju, prema kojem barel nafte trenutno stoji 21,4 dolara za barel odnosno 4,8 posto više nego dan ranije. I terminske cijene nafte s rokom isporuke u srpnju i kolovozu čvrsto su iznad razine od 20 dolara za barel.

Unatoč tome, dionice vodećih europskih naftnih kompanija – BP-a, Royal Dutch Shella i Totala potonule su između 3 i 4 posto, a na velikom gubitku su i dionice rudarskih kompanija, zbog pada cijena sirovina na svjetskim tržištima.

Komentari