Sprema se nova obveza za poreznike koju će regulirati Fina; Cvetojević: Dosta je, pobunite se protiv ovoga!

Bruno Konjevic / CROPIX

U ponedjeljak je objavljeno eSavjetovanje na temu Prijedloga Uredbe o praćenju i izvješćivanju o učincima pandemije koronavirusa i mjera za pomoć gospodarstvu.

Između ostalog, istim je predloženo uvođenje kvartalnih financijskih izvještaja poduzetnika (obveznika poreza na dobit) čiji će format propisati Financijska agencija (Fina) i kojoj će oni morati to podnositi do 20. dana u mjesecu nakon završetka kvartala.

Predložene su i kazne za one poduzetnike koji to ne učine u roku od 20.000 kuna za firmu i 5000 kuna za ovlaštenu osobu.

Rok za raspravu o prijedlogu na stranicama eSavjetovanja je 11. siječnja 2021. godine.



Cvetojević: I šta uhljeb smisli za borbu protiv korone? Novi obrazac!

Neki poduzetnici odmah su se pobunili protiv nametanja nove obaveze usred krize uzrokovane pandemijom koronavirusa obuhvaćene člankom 7. spomenutog prijedloga. Među njima su Tajana Barančić i Saša Cvetojević.

Njihove statuse prenosimo u cijelosti.

“I šta uhljeb smisli za borbu protiv korone? Novi obrazac! Kome slati glupi obrazac? Najbesmislenijoj instituciji – FINI. Kome nametnut obvezu? Pa onim budalama koji još posluju i sve to plaćaju. Kakvi prokleti obrasci, smećadi lijena? Imate sve, sve dobijate preko već postojećih evidencija, ali vama je lakše smisliti novi obrazac nego koristiti što već imate. Na stranu to sto i uz obrazac opet nikakve smislene podatke nećete znati izvući, a kamoli na osnovu njih ista smisleno poduzeti! Pa niste nikad, zašto bi sad? Samo opravdavate svoje postojanje pred šefovima i iživljavate se nad svima nama koji još uspijevamo raditi, zaraditi i plaćati poreze!

Dosta je, odj***e! #ManjiPorezi

Pobunite se protiv ovog!!!

Idite na stranicu eSavjetovanja

tekst članka 7 na koji se morate pobuniti, ako ne želite plaćati dodatne izvještaje:

(1) Obveznici poreza na dobit, osim obveznika čije je poslovanje pod nadzorom Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga i Hrvatske narodne banke, dužni su Financijskoj agenciji dostaviti kvartalne financijske izvještaje za razdoblje: siječanj – ožujak, siječanj – lipanj i siječanj – rujan, najkasnije u roku od 20 dana po isteku zadnjeg dana zadnjeg mjeseca izvještajnog razdoblja”, napisao je Cvetojević na Facebooku.

I šta uhljeb smisli za borbu protiv korone? Novi obrazac! Kome slati glupi obrazac? Najbesmislenijoj instituciji – …

Objavljuje Saša CvetojevićUtorak, 5. siječnja 2021.

“NOVE ADMINISTRATIVNE ZAPREKE I POVEĆANJE TROŠKOVA ZA PODUZETNIKE – procjena dodatnih troškova od 240.000.000 kn godišnje

Jučer je objavljeno eSavjetovanje na temu Prijedloga Uredbe o praćenju i izvješćivanju o učincima pandemije koronavirusa i mjera za pomoć gospodarstvu. Istim je, između ostaloga, predloženo:

– uvođenje kvartalnih financijskih izvještaja poduzetnika (obveznika poreza na dobit) čiji će format propisati FINA i kojoj ćemo to morati podnositi do 20. u mjesecu nakon što završi kvartal

– kazne za poduzetnike koji fulaju taj rok od 20.000 kn za firmu i 5.000 kn za ovlaštenu osobu

Računovođe su se borili za ukidanje tih kvatralnih izvještanja ( TI i TSi – POD) i dobili i sad to opet vraćaju. NE MOŽE!!!

Izvještaji, čak i uz softvere koji podržavaju izradu (a i oni koštaju i njihova prilagodba) će se naplaćivati jer je to računovodstvima dodatni posao i dodatna obveza i rok (izrada+predaja) i to još za vrijeme roka za PDV. Dakle, neka je prosječno 500 kn po izvještaju *4 puta godišnje *120.000 poduzetnika obveznika poreza na dobit je 240 mil kn godišnje.

Vlada Republike Hrvatske, imate hrpu izvještaja koje ispunjavamo, Poreznu online – izvolite iz već dostupnih i predanih podataka izvlačiti zaključke koji vam trebaju za upravljanje krizom. Ovo je potpuno nepotrebno, ne vodi se principom “samo jednom” i dodatni je posao i pritisak računovođama i trošak poduzetnicima. Odustanite od ove gluposti!!!

Svi vi ostali – u komentar stavljam link na esavjetovanje i očekujem od svih vas da se pobunite protiv članka 7 stavak 1. Rok je 11.01.

DIJELITE OVU INFORMACIJU”, napisala je poduzetnica Tajana Barančić na Facebooku.

NOVE ADMINISTRATIVNE ZAPREKE I POVEĆANJE TROŠKOVA ZA PODUZETNIKE – procjena dodatnih troškova od 240.000.000 kn…

Objavljuje Tajana BarančićUtorak, 5. siječnja 2021.

Komentari