Solidni poslovni rezultati kompanija podržali rast Wall Street, Azijske burze ga prate

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi znatno porasli, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo kvartalnim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija i nadi ulagača da će uskoro gospodarske aktivnosti oživjeti.

Dow Jones ojačao je 211 bodova ili 0,89 posto, na 23.875 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,15 posto, na 2.881 bod, a Nasdaq indeks 1,41 posto, na 8.979 bodova.

Nakon jučerašnjeg rasta, Nasdaq indeks nadoknadio je sve gubitke od početka godine, pa je sada u blagom plusu, dok je S&P 500 ublažio gubitke, pa je sada u odnosu na početak godine u minusu oko 10 posto.

Nakon što su u ožujku svjetske burze zbog izbijanja koronakrize oštro pale, u travnju su nadoknadile dio gubitaka zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti.



Jučer su, pak, indeksi porasli zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima nekoliko kompanija, kao što su PayPal, Lyft i ViacomCBS.

Dosad je većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila kvartalna poslovna izvješća, pri čemu ih je više od 60 posto nadmašilo očekivanja.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 12 posto manje nego što su bile u istom lanjskom tromjesečju, dok su još prije desetak dana očekivali pad od 15 posto.

U fokusu ulagača posljednjih je dana postupno popuštanje restrikcija u mnogim zemljama, što bi trebalo oživjeti gospodarske aktivnosti, dok bi poticajne fiskalne i monetarne mjere trebale podržati oporavak gospodarstava u drugoj polovici godine.

“Zasad sve ide glatko, a to je za tržište dobar znak”, kaže Brad McMillan, direktor u tvrtki Commonwealth Financial Network.

Zbog toga su loši gospodarski pokazatelji, kao što je jučer objavljeni podatak o daljnjem rastu nezaposlenosti u SAD-u prošloga tjedna, u drugom planu.

“Tržište se, ispravno ili pogrešno, više fokusira na to kakvi će pokazatelji biti za dva, tri mjeseca, nego na sadašnje”, kaže Eric Freedman, direktor u U.S. Bank Wealth Management.

Podršku tržištu pružio je i podatak da je u travnju izvoz Kine porastao za 3,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, dok su analitičari očekivali pad od 15 posto.

To je potaknulo špekulacije da bi se kinesko gospodarstvo brže nego što se očekivalo moglo oporaviti od paralize izazvane mjerama za suzbijanje koronavirusa.

Zbog toga je podatak o padu kineskog uvoza za 14 posto na godišnjoj razini ostao u drugom planu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,40 posto, na 5.935 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,44 posto, na 10.759 bodova, a pariški CAC 1,54 posto, na 4.501 bod.

Azijske burze prate rast

Na azijskim su burzama u petak cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači više usmjereni na solidne poslovne rezultate kompanija nego na slabe gospodarske pokazatelje.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,1 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio oko 2 posto, dok su cijene dionica u Singapuru, Šangaju, Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji porasle između 0,4 i 1,1 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija, kao što su PayPal, Lyft i ViacomCBS.

Dosad je većina kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavila kvartalna poslovna izvješća, pri čemu ih je više od 60 posto nadmašilo očekivanja.

Stoga sada u anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 12 posto manje nego što su bile u istom lanjskom tromjesečju, dok su još prije desetak dana očekivali pad od 15 posto.

Podršku tržištima pružili su i napisi u kineskim medijima kako su trgovinski predstavnici SAD-a i Kine telefonski razgovarali i obećali da će surađivati na provođenju prve faze trgovinskog dogovora.

Dan prije predsjednik SAD-a Donald Trump kazao je da će za koji tjedan moći reći ispunjava li Kina svoje obveze iz lani dogovorenog trgovinskog sporazuma.

A loši gospodarski pokazatelji u drugom su planu. Tako ulagače nisu pokolebali ni podaci iz Japana da je u ožujku potrošnja kućanstava pala 6 posto na godišnjoj razini, dok su aktivnosti u uslužnom sektoru zabilježile rekordan pad.

Danas poslijepodne bit će, pak, objavljeni podaci o broju zaposlenih u SAD-u. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je u travnju bez posla ostalo 22 milijuna Amerikanaca, a da je stopa nezaposlenosti skočila na 16 posto, sa 4,4 posto mjesec dana prije.

Pokažu li se te procjene točne, bio bi to najveći pad broja zaposlenih od Velike depresije 1930.-ih godina.

No, ulagači su posljednjih dana manje fokusirani na loše pokazatelje, a više na to što mnoge zemlje u svijetu postupno popuštaju restrikcije povezane sa suzbijanjem koronavirusa, što bi trebalo oživjeti gospodarske aktivnosti, dok bi poticajne fiskalne i monetarne mjere trebale podržati oporavak gospodarstava u drugoj polovici godine.

„Tržište se, ispravno ili pogrešno, više fokusira na to kakvi će pokazatelji biti za dva, tri mjeseca, nego na sadašnje“, kaže Eric Freedman, direktor u U.S. Bank Wealth Management.

Dolar pao nakon četiri dana rasta

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta jutros oslabio, prvi put nakon četiri dana rasta.

Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 99,65 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,15 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 106,15 na 106,35 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0850 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0800 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle, nakon jučerašnjeg pada jer se ulagači nadaju da će s postupnim pokretanjem gospodarstava u svijetu ojačati i potražnja za ‘crnim zlatom’.

Jutros je na londonskom tržištu cijena barela porasla 0,98 posto, na 29,75 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,2 posto, na 23,85 dolara.

Komentari