SMANJIVANJE JAVNOG SEKTORA? Marić: Iskristalizirala se potreba za učinkovitijom državom

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Ministar Zdravko Marić, suočen je s najtežim izazovom u karijeri: kako sačuvati fiskalnu stabilnost u zemlji u kojoj se očekuje pad BDP-a veći od 9 posto, a koja je morala potrošiti 40-ak milijardi kuna za sprečavanje gospodarskog kolapsa te je tako otvorila financijsku rupu od 25 milijardi kuna. Marić je i usto uvjeren da je situacija pod kontrolom.

U videorazgovoru za Jutarnji otkrio je kako će reformski prioriteti ove nove Vlade Andreja Plenkovića biti reforma uprave, kao i reforma zdravstva u kojem je, kako kaže ministar, financijsko stanje neodrživo. Za zadnji vikend srpnja ministar Marić najavio je prvi sistemski otpis poreznih dugova.

Što se tiče zdravstva, tu je stvar jasna – dugovi se gomilaju, prijeti nam nestašica lijekova i to treba riješiti.

No, kao ključan prioritet u novom mandatu, Marć je najavio reformu uprave, te spomenuo ”..problematiku sustava plaća kao vrlo važnu, ali i cjelokupno funkcioniranje javne uprave.”



”Vrlo je važno što mi dobivamo za usluge javne uprave. Isporučujemo li kvalitetu usluge koju bismo trebali… Tijekom kampanje iskristalizirala se i potreba općenito za učinkovitijom državom. To se odnosi na poduzeća u državnom vlasništvu i lokalnu upravu”, istaknuo je ministar i objasnio da su zdravstvo i javna uprava reformski prioriteti, ali u transformaciji neće zanemariti niti jedan segment društvenog života.

S obzirom da je najavio potrebu za učinkovitijim vođenjem poduzeća u državnom vlasništvu i lokalnoj upravi, to bi mogao biti nagovještaj i smanjivanja broja djelatnika u istoj, te potpuno novu sistematizaciju radnih mjesta, a u svrhu učinkovitijeg pružanja usluga.

Komentari