Slovenski ministar: Za prijenos Mercatora na Fortenovu i dalje treba ispuniti još dva uvjeta

wiki

Slovenska vlada očekuje da će vlasnici Fortenova grupe ispoštovati lanjski dogovor o položaju slovenskih dobavljača u Mercatoru, za čiji prijenos  na Fortenovu i dalje treba ispuniti dva uvjeta, kazao je u razgovoru za mariborski list “Večer” slovenski ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek.

“I dalje se trudimo da Mercator dobije stabilnog vlasnika koji bi jamčio za 1,5 milijardu eura godišnjih prihoda, 10.000 zaposlenih i 500 milijuna eura godišnjih isplata slovenskim dobavljačima”, kazao je Počivalšek.

Dodao je da je tako bilo dogovoreno s predsjednikom Sberbanka Hermanom Grefom, lani u Sankt Peterburgu, ali da do potpisa još nije došlo.

Svatko tko ima interes za Mercator mora “poštovati slovensko zakonodavstvo”, a ne “manipulirati zakonima” ili slovenskom javnošću te vršiti pritisak na slovenske političare, oštro je naveo Počivalšek u vezi spora oko prijenosa slovenskog trgovačkog lanca s posrnulog Agrokora na Fortenova grupu.

“Vjerujem da će barem vlasnici Fortenove shvatiti da do rješenja treba doći dogovorom i na zakonit način. Naša strana nikad nije željela nešto što se kosi sa zakonima. Ono što smo tražili i što ćemo tražiti i dalje jest da naši dobavljači imaju ravnopravan tretman. Time ne kršimo pravila tržišnog natjecanja, kako se manipulativno pokušava dokazati”, rekao je Počivalšek, dodavši da takve dogovore s domaćim dobavljačima imaju i drugi veletrgovci.

Prema riječima slovenskog ministra, dogovor o položaju slovenskih dobavljača u Fortenovi treba zaključiti s Gospodarskom komorom Slovenije (GZS), a slovenska vlada pri tome nije dionik.

No, još uvijek za prijenos Mercatora na Fortenovu treba ispuniti dva uvjeta, postići o tome dogovor sa svih 56 banaka vjerovnica te prijaviti vlasničku koncentraciju slovenskom regulatoru, naveo je Počivalšek u razgovoru.

Što se tiče prijave koju je Europskoj komisiji podnijela Fortenova grupa, Počivalšek je kazao da vjeruje kako će Europska komisija u vezi s navodnim slovenskim kršenjem pravila zatražiti i mišljenje slovenske agencije za tržišno natjecanje (AVK).

Počivalšek je odnedavno i predsjednik Stranke modernog centra (SMC), a na mjestu čelnika naslijedio je Miru Cerara.

Na  pitanje o kombinacijama za političko preslagivanje ili rekonstrukciju vlade, o čemu se špekulira u zadnje vrijeme te se njegova stranka navodi kao jedna od onih koja bi u novoj koaliciji mogla imati značajniju ulogu, odgovorio je da sadašnja koalicija pet stranaka mora djelovati jedinstveno i da će SMC djelovati kao lojalan partner.

SMC će kao i do sada biti stabilan član te vlade, ali nas nitko neće prisiliti da podižemo ruke za projekte koje smatramo lošima za Sloveniju. Ako stvari budu išle pogrešnim smjerom, onda će svatko morati preuzeti svoj dio odgovornosti, kazao je Počivalšek.

Komentari