RIBIĆ PROTIV UVOĐENJA EURA ‘Ulaskom u eurozonu nije moguć bezbolni izlazak iz nje’

Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, kao član Nacionalnog vijeća za uvođenje eura, usprotivo se u nedjelju najavljenom uvođenju eura i ulasku Hrvatske u eurozonu, jer smatra kako ne samo da Hrvatska nije spremna za eurozonu, već ni eurozona nije spremna za nju.

Budući da nikada nije obavljena poštena rasprava u javnim medijima sa zastupnicima drugačijeg mišljenja o temi uvođenja eura, nužno je upozoriti na moguće katastrofalne posljedice ishitrenog i nepromišljenog srljanja Vlade HDZ-a u eurozonu, ističe Ribić u priopćenju.

Nije moguć bezbolan izlazak iz eurozone

Ulaskom u eurozonu nije moguć bezbolni izlazak iz nje za slučaj da naknadnom pameću ustanovimo kako je to bila pogrešna odluka (primjer Grčke). Zbog toga treba imati “prethodnu pamet”, kao druge zemlje EU-a koje namjerno koče svoj ulazak u eurozonu – Češka, Poljska, Mađarska, Rumunjska, Švedska, Danska…

Do nedavno su samo dvije najzaostalije zemlje u EU-u intenzivno radile na proceduri uvođenja eura, Hrvatska i Bugarska, a sada je ostala samo Hrvatska jer su i Bugari zakočili, upozorava Ribić.



Sve više hrvatskih stranaka zagovara usporavanje ulaska u eurozonu jer Hrvatska nije spremna za euro, međutim, one još nisu osvijestile puno veću opasnost, tj. da eurozona nije spremna za Hrvatsku.

Upućene politike znaju da euro projekt nije postavljen na zdravim nogama, a to je razlog zašto te zemlje koče ili odustaju od svog pristupanja eurozoni, naglašava Ribić.

Komentari