Protupandemijske mjere zadržale su cijene nafte ispod 44 dolara

Pixabay

Cijene nafte zadržale su se u utorak na međunarodnim tržištima ispod 44 dolara, zakočene pooštravanjem protupandemijskih mjera koje je bilo protuteža optimizmu zbog novog cjepiva i signalima kontrole ponude.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u usporedbi s prethodnim zatvaranjem i iznosila je 43,79 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu, gdje se barelom trgovalo po 41,29 dolara.

Trgovce je početkom tjedna ohrabrila objava američke farmaceutske kompanije Moderna da je njezino eksperimentalno cjepivo protiv coronavirusa pokazalo učinkovitost kod 94,5 sudionika treće faze kliničkog ispitivanja.

Pozorno prate i sastanak ministarskog odbora Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznica, koji bi trebao usvojiti preporuke za ministre svih zemalja-sudionica inicijative.

OPEC+ snizio je procjene rasta potražnje za naftom u 2021. godini i podržao je argumente u prilog čvršćoj kontroli ponude u idućoj godini, pokazuje povjerljivi dokument koji je Reuters dobio na uvid.

Članice inicijative trenutno smanjuju proizvodnju za 7,7 milijuna barela dnevno a od početka iduće godine trebale bi, prema važećem sporazumu, ublažiti rezove na 5,7 milijuna barela dnevno. Taj plan poljuljao je novi val pandemije koronavirusa.

Kratkoročni izgledi za gospodarstvo nejasni su zbog postroženih mjera suzbijanja pandemije. Švedska će tako ograničiti veća javna okupljanja a britanski medicinski savjetnik predlaže stroži sustav ograničenja, podijeljen na tri stupnja, nakon završetka zaključavanja u Engleskoj.

„Događanja u vezi cjepiva konstruktivna su za srednjoročnu i dugoročnu naftnu potražnju. No, u kratkoročnoj perspektivi malo se toga mijenja, uz kontinuirano izražene bojazni od utjecaja najnovijeg vala covida 19 na potražnju”, objašnjava Warren Patterson iz ING-a.

Strahove je donekle utišala vijest iz Kine da je prerada nafte u listopadu porasla na najvišu razinu otkada su se počela objavljivati izvješća, signalizirajući brzi oporavak potražnje.

“Potražnja za naftom u Kini premašuje razinu prije covida 19, što upućuje na zaključak da potražnja za naftom nije trajno oštećena”, objasnili su analitičari iz Bernstein Energyja.

To se poklapa s podacima koji signaliziraju da “pandemija nije strukturno naštetila potražnji za naftom”, ističu u Bernstein Energyju.

Odvojeno je OPEC danas na svojoj internetskoj stranici objavio da je cijena barela sirove nafte iz košarice njegovih članica u ponedjeljak iznosila 42,93 dolara, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Komentari