Preporuke izdavateljima i financijskim sudionicima na tržištu kapitala za obavljanje poslovnih aktivnosti u razdoblju utjecaja koronavirusa

Europsko nadzorno tijelo za vrijednosne papire i tržišta kapitala (ESMA), zajedno s nacionalnim nadležnim tijelima (NCA), pomno prati situaciju s obzirom na kontinuirani utjecaj izbijanja bolesti COVID-19 na financijska tržišta u Europskoj uniji (EU), priopćeno je iz Hanfe.

Nakon rasprave Odbora nadzornika na kojoj se ispitivala tržišna situacija i mjere u kriznim situacijama koje poduzimaju subjekti nadzora, ESMA je sudionicima na financijskom tržištu dala nekoliko preporuka.

Četiri temeljne preporuke

Kako se navodi u priopćenju, jedna od njih je planiranje kontinuiteta poslovanja – svi sudionici na financijskom tržištu, uključujući infrastrukturu, trebali bi biti spremni primijeniti svoje planove za postupanje u kriznim situacijama, uključujući primjenu mjera kontinuiteta poslovanja, kako bi se osigurao kontinuitet poslovanja u skladu s regulatornim obvezama.

Drugo su tržišne objave – izdavatelji bi trebali što prije otkriti sve relevantne značajne informacije koje se tiču utjecaja bolesti COVID-19 na njihove temeljne čimbenike, izglede ili financijsku situaciju u skladu sa svojim obvezama transparentnosti iz Uredbe o zlouporabi tržišta.



Treće je financijsko izvještavanje – izdavatelji bi trebali osigurati transparentnost u pogledu stvarnih i potencijalnih učinaka bolesti COVID-19, u mjeri u kojoj je to moguće i na temelju kvalitativne i kvantitativne procjene svojih poslovnih aktivnosti, financijske situacije i ekonomskog učinka u svojim godišnjim financijskim izvješćima za 2019. godinu, ako ih još nisu okončali, ili u suprotnom u svojim privremenim objavama financijskih izvještaja.

Upravljanje fondovima kao četvrta preporuka kaže kako bi upravitelji imovinom trebali nastaviti primjenjivati zahtjeve za upravljanje rizicima i reagirati u skladu s istima.

ESMA u koordinaciji s NCA-ovima, nastavlja pratiti kretanja na financijskim tržištima kao rezultat COVID-19 situacije i spremna je iskoristiti svoje ovlasti kako bi osigurala uredno funkcioniranje tržišta, financijsku stabilnost i zaštitu ulagatelja, navodi se u priopćenju Hanfe.

Komentari