Predsjednik Uprave Raiffeisen banke podnio neopozivu ostavku zbog spornog natječaja

rba

Michael Müller danas je na vlastiti zahtjev podnio neopozivu ostavku na mjesto predsjednika Uprave Raiffeisen banke, vezano uz negativnu percepciju javnosti oko pozivnog natječaja za odabir PR agencije, priopćili su upravo iz RBA banke.

Podsjetimo, Raiffeisenbank banke Austria (RBA) objavila je natječaj za PR agenciju u Hrvatskoj u kojem je navela i zadatak pritiska na sudove u sporu oko slučaja kredita u francima.

HNB najavio istragu

Podsjetimo, Hrvatska narodna banka (HNB) u ponedjeljak je poručila da je neugodno iznenađena postupkom Raiffeisenbank banke Austria (RBA), koja je u natječaju za PR agenciju navela i zadatak pritiska na sudove u sporu oko slučaja kredita u francima, pri čemu iz HNB-a kažu da će okviru svojih ovlasti hitno provesti nadzor u toj banci te poduzeti potrebne mjere.

HNB će provesti nadzor o RBA-ovu angažmanu PR agencije



Aleksić: Ima li lobiranje banaka veze s nekim obrazloženjima presuda sudova

Sporni natječaj izazvao je i reakciju saborskog zastupnika Goran Aleksić, koji je zajedno s predstavnicima udruge Franak u Saboru organizirao konferenciju za medije povodom pokušaja legalnog pritiska RBA banke na hrvatske sudove.

Goran Aleksić je naveo kako se postavlja pitanje jesu li banke utjecale na prve presude Visokog trgovačkog i Ustavnog suda vezane za slučaj ‘franak’, te dodao kako povjerenje građana u sudove ne smije biti poljuljano, što je RBA banka napravila svojim postupcima.

“Pitam se ima li lobiranje banaka veze s nekim obrazloženjima presuda sudova koje nisu vezane uz put drugih presuda sudova Hrvatske ali i EU”, izjavio je na konferenciji Aleksić.

U Saboru održana konferencija o aferi RBA banke: Tražimo da se uključi DORH

Sessa: Nema velike razlike između onoga što radi Goran Aleskić i RBA banka

Predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa Novom listu rekao je kako bi i ovo što radi Goran Aleksić iz Udruge Franak, koji dakle saziva presice na kojima izražava sumnju u neovisnost suda, moglo protumačiti kao svojevrsni pritisak na sud.

Naglasio je kako nikakav vid pritiska, niti s jedne strane, neće utjecati na rad suda i njegovu nepristranost i neovisnost.

Đuro Sessa: Nema velike razlike između onoga što radi Goran Aleskić i RBA banka

Komentari