Početkom tjedna Wall Street blago porastao, azijske burze također rastu

Pixabay

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica blago porasle jer su ulagače ohrabrili manje loši gospodarski pokazatelji, pa ih nisu pokolebale ni napetosti između SAD-a i Kine, ni masovni prosvjedi u SAD-u.

Dow Jones ojačao je 91 bod ili 0,36 posto, na 25.475 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,38 posto, na 3.055 bodova, a Nasdaq indeks 0,82 posto, na 9.552 boda.

Rast indeksa zahvaljuje se manje lošim makroekonomskim pokazateljima, koji ukazuju na postupan oporavak američkog gospodarstva od koronakrize.

PMI indeks tvorničke aktivnosti, kojeg sastavlja Institut za menadžere nabave (ISM), pao je u svibnju sporije nego mjesec dana prije, kada je skliznuo na najnižu razinu u 11 godina, dok je pad potrošnje u građevinskom sektoru manji nego što su se ekonomisti plašili.“Gospodarske su brojke i dalje loše, no dokle god se poboljšavaju, ima razloga za optimizam”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Širu sliku ekonomskih šteta koje je pademija koronavirusa nanijela najvećem svjetskom gospodarstvu pokazat će u petak izvješće o zaposlenosti. Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u svibnju ugašeno 8 milijuna radnih mjesta, a da je stopa nezaposlenosti skočila na 19,7 posto.

Tako su, nakon snažnog rasta u svibnju, burzovni indeksi nastavili rasti i na početku lipnja.

“Zasigurno se ne može očekivati da će se oporavak tržišta nastaviti dosadašnjom brzinom. Zaprepašten sam koliko se dobro tržište drži”, kaže Nolte.

Zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godina.

Kako se ulagači nadaju da će se gospodarstvo brzo oporaviti od koronakrize, ne posvećuju previše pažnje drugim zbivanjima.

Tako ih nisu omeli ni masovni prosvjedi u SAD-u protiv policijskog nasilja i rasizma, ni rast napetosti između Washingtona i Pekinga.

Nakon što je kineski parlament prošloga četvrtka usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je postupak ukidanja trgovinskih izuzeća koja je uživao Hong Kong jer taj grad više nije dovoljno autonoman da bi mogao opravdati poseban status.

Kina je, pak, odgovorila nalogom državnim tvrtkama da zaustave kupnju američke soje i svinjetine.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,48 posto, na 6.166 bodova, a pariški CAC 1,43 posto, na 4.762 boda. Na burzi u Frankfurtu nije se radilo zbog praznika.

Azijske burze porasle drugi dan zaredom

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle drugi dan zaredom jer se ulagači nadaju brzom oporavka svjetskog gospodarstva, pa su napetosti između SAD-a i Kine i ekonomske štete od koronakrize u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je jučer skočio više od 2 posto i dosegnuo najvišu razinu od početka ožujka.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao više od 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu, Singapuru, i Južnoj Koreji porasle između 0,3 i 0,8 posto. U Šangaju su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, unatoč rastu napetosti između Washingtona i Pekinga i masovnih prosvjeda u SAD-u zbog policijskog nasilja i rasizma.

Nakon što je kineski parlament prošloga četvrtka usvojio zakon o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, predsjednik SAD-a Donald Trump najavio je postupak ukidanja trgovinskih izuzeća koja je uživao Hong Kong jer taj grad više nije dovoljno autonoman da bi mogao opravdati poseban status.

Kina je, pak, odgovorila nalogom državnim tvrtkama da zaustave kupnju američke soje i svinjetine.

“Rastu zabrinutosti zbog mogućeg daljnjeg pogoršavanja odnosa između SAD-a i Kine. U međuvremenu, tržišta rastu. No, msilim da su već pomalo iscrpljena, s obzirom kako su brzo rasla posljednjih tjedana”, kaže Michael McCarthy, strateg u tvrtki CMC Markets.

Svjetske su burze porasle gotovo 36 posto od ožujka, kada su potonule na najniže razine u više godina, jer se ulagači nadaju brzom oporavku gospodarstava od koronakrize.

PMI indeksi pokazali su jučer da se proizvodna aktivnost u svijetu postupno oporavlja.

Dolar oslabio drugi dan zaredom

A na valutnim je tržištima dolar oslabio drugi dan zaredom. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 97,80 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 98,02 boda.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu pao s jučerašnjih 107,70 na 107,60 jena.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1125 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1130 dolara.

Cijene su nafte, pak, stabilne. Na američkom se tržištu cijena barela kreće na jučerašnjim razinama, oko 35,50 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,4 posto, na 38,47 dolara.

Komentari