Početak nove vinogradarske godine kroz niz manifestacija i vinskih festivala

Stari narodni običaji nalažu da vinogradari i njihovi prijatelji trebaju 22. siječnja na blagdan Sv. Vinka doći u svoje vinograde i tamo orezati i darivati najdraži trs, jer time počinje nova vinogradarska godina. Ove se godine u Svetom Ivanu Zelini obilježava manifestacija Vincekovo u kuriji Omilje, nekadašnjem malom plemićkom dobru u selu Donja Drenova, a prigodni običaji biti će obavljeni u vinogradu obitelji Pisačić.

Manifestacija se održava u organizaciji Grada Sveti Ivan Zelina i Turističke zajednice Svetog Ivana Zeline te u suorganizaciji Muzeja Zelina i Kurije Omilje.

Na ovogodišnjem Vincekovu predstavit će se novi poslovno-turistički objekt – Kurija Omilje, koja je obnovljena prema projektu i najvišim standardima struke te opremljena suvremenom opremom i uređajima.

Uređenje Kurije Omilje financirano je vlastitim sredstvima investitora, obitelji Pisačić, a trajalo je 10 godina. Nakon dugogodišnjeg razdoblja u kojima je kurija mijenjala vlasnike, a neko vrijeme je u njoj bila škola, 2009. godine prešla je u privatno vlasništvo obitelji Pisačić. Nakon obnove, kurija ima reprezentativni i turistički potencijal.



En Primeur i Vinski univerzum u Zagrebu

S obilježavanjem blagdana sv. Vinka započinje niz eno-gastro manifestacija u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji.

Prva od njih je En Primeur 2020, 28. siječnja u zagrebačkom hotelu The Westin, a to je kušanje graševina, pošipa, pušipela kao i vina od ostalih sorti vinove loze.

Manifestacija se održava u organizaciji udruga Graševina Croatica, Vina Dalmacije i Hortus Croatiae te Udruženja vinarstva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Na En Primeuru 2020. predstavit će se ukupno 52 vinara i to 23 vinara iz udruge Graševina Croatica, 15 iz udruge Vina Dalmacije i 14 iz Hortus Croatiae.

Kako ističu vinari, iza nas je vrlo zahtjevna vinogradarska godina u kojoj su samo najuspješniji vinogradari sačuvali kvalitetno grožđe. Stabilno vrijeme pogodovalo je kvaliteti, što se odrazilo na vina koja se ove godine već distribuiraju na tržištu.

Festival za mlade vinare po uzoru na slovensku vinsku manifestaciju

Druga zanimljiva obrazovno-promotivna vinska priredba je Vinski univerzum Zagreb, festival za mlade vinare, koji će se održati 30. siječnja u zagrebačkom Hotelu Dubrovnik.

Festival je namijenjen mladim vinarima u dobi od 18 do 35 godina koji svoja vina predstavljaju mladim posjetiteljima.

Cilj, ideja i nit vodilja festivala je “Edukacija, bolja promocija, kultura uživanja u vinu, umjerenost u vinu!” Svaki mladi vinar, osim klasične promocije svojih vina ima i poseban zadatak – edukaciju mladih o kulturi umjerenog uživanja vina te predstavljanje vinarije kroz svoju odabranu temu.

Vinski univerzum prvi put je organiziran u prosincu 2015. u Ljubljani gdje je polučio velik uspjeh. Priredbu je tada posjetilo više od 700 mladih, koji su preko mladih vinara, različitih radionica i festivalskog programa upoznali kulturu vina.

Vinski univerzum Zagreb 2020. osmišljen je po uzoru na slovenski model, ali je u potpunosti prilagođen hrvatskim vinarima i uvjetima.

Festival se organizira uz podršku Kluba studenata Agronomskog fakulteta, Hrvatskog sommelier kluba (HSK) i Turističke zajednice zagrebačke županije.

Komentari