Plenković na sjednici: Proračun za 2021. je put prema pretkriznoj putanji javnih financija

Cropix

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak u uvodu vladine sjednice da je proračun za 2021. godinu tranzicijska faza prema povratku na putanju gospodarske i fiskalne politike otprije koronakrize, kad ju je obilježavalo smanjenje udjela javnog duga u BDP-u i proračunski višak.

U osvrtu na prijedlog proračuna za 2021. godinu, najavio je nastavak potpora zdravstvu, gospodarstvu i poljoprivredi te za socijalnu skrb. Izdvojio je pritom financiranje mjera skraćenog radnog vremena, očuvanje radnih mjesta i obnove od potresa te za realizaciju projekta LNG terminala na Krku i potporu lokalnim razvojnim projektima.

Proračun za iduću godinu po njegovim riječima početak je povratka na putanju javnih financija prije korona krize koju je obilježilo smanjenja udjela javnog duga u BDP-u i proračunski suficit.

Za iduću godinu, podsjetio je, vlada predviđa oporavak BDP-a po realnoj stopi od pet posto, godinu kasnije 3,4, a 2023. godine 3,1 posto.



Vlada, kako je rekao, snažno računa i na sredstva iz EU-ovih fondova iz kojih je Hrvatskoj na raspolaganju u idućih sedam do deset godina više od 24 milijarde eura.

Govoreći o rebalansu proračuna za 2020. godinu, rekao je da ćemo prema ESA 2010 metodologiji imati 29,5 milijardi kuna proračunskog manjka, ili osam posto BDP-a.

Dodao je da podaci za treće tromjesečje ukazuju na polagani gospodarski oporavak te da se u 2020. godini očekuje realni pad BDP-a od osam posto.

Istaknuo je uspješnu turističku sezonu, znatno bolju od očekivanja, čemu su, kako je rekao, pridonijele kvalitetna i pravodobna epidemiološka reakcija i priprema sezone, kao i pojačan priljev sredstava iz EU-ovih fondova.

Minimalna neto plaća za 2021. godinu 3.400 kuna

Minimalna neto plaća za 2021. godinu iznosit će 3.400 kuna, odnosno u bruto iznosu 4.250 kuna, što je za 150 kuna ili za 4,61 posto više od prosječen minimalne plaće za ovu godinu, utvrđeno je Uredbom o minimalnoj plaći koju je u četvrtak usvojila vlada.

Premijer Andrej Plenković je rekao će minimalna plaća od 1. siječnja iduće godine biti veća za 1.130 kuna bruto odnosno 904 kune neto u odnosu na 2016. godinu.

“Time je kroz četiri godine minimalna plaća porasla za 36,21 posto”, rekao je Plenković.

Minimalna plaća za 2020. godinu u neto iznosu iznosila je 3.250 kuna, u bruto iznosu 4.062,51 kune, u trenutku predlaganje njezine visine iznosila je 46,49 posto prosječne bruto plaće u pravnim osobama u Republici Hrvatskoj i to od siječnja do srpnja 2019. godine, prema podacima Državnog zavoda za statistiku.

Kako je došlo do izmjena obračuna i rasta bruto plaća, ona trenutno iznosi 44,25 posto prosječne bruto plaće s obzirom na razdoblje u prvih sedam mjeseci ove godine, rekao je državni tajnik Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić.

Stručno povjerenstvo za praćenje i analizu kretanja minimalne plaće je predložilo da se iznos minimalne bruto plaće za 2021. utvrdi u rasponu od trenutnog iznosa bruto minimalne plaće do 4.407,82 kune.

Komentari