PBZ prošle godine ostvario 1,88 milijardi kuna neto dobiti, predložena dividenda 76,07 kuna po dionici

Boris Kovačev / CROPIX

U prošloj poslovnoj godini Privredna banka Zagreb (PBZ) ostvarila je neto dobit od 1,88 milijardi kuna ili 36,2 posto više nego u 2018. godini, stoji u financijskom izvješću banke objavljenom na internetskim stranicama Zagrebačke burze, koje je objavio Jutarnji list.

PBZ je prošle godine, kako se može iščitati iz izvješća, ostvarila kamatni prihod od 2,34 milijarde kuna ili 4,6 posto manje nego u 2018., dok su kamatni rashodi iznosili 189,1 milijun kuna, što 30,4 posto manje nego godinu prije. Tako je neto kamatni prihod iznosio 2,15 milijardi kuna, što je jedan posto manje nego u prethodnoj godini.

“Trend smanjenja prosječnih aktivnih i pasivnih kamatnih stopa nastavlja se i dalje, što je utjecalo na kamatne rezultate tijekom godine”, navodi se u izvješću.

PBZ je ostvarila neto dobit od financijske imovine i financijskih obveza

Kako piše Jutarnji list, u 2019. PBZ je ostvario i 676,9 milijuna kuna neto prihoda od provizija i naknada, što, kako se ističe u izvješću, čini stabilan doprinos nekamatnih prihoda u ukupnom rezultatu banke.

Banka je u 2019. ostvarila neto dobit od financijske imovine i financijskih obveza koje se drže radi trgovanja u iznosu od 309,1 milijun kuna, što je 21,9 posto više na godišnjoj razini.



Opći administrativni troškovi dosegnuli su 1,6 milijardi kuna, a omjer troškova poslovanja u prihodima iz poslovanja iznose 32,9 posto, što ukazuje na neprekidno učinkovito poslovanje banke, ističe se u izvješću.

Uprava PBZ-a predložila je da se na temelju rezultata u 2019. dioničarima isplati dividenda od 76,07 kuna po dionici. U izvješću se ističe i da je Grupa izdvojila 345,4 milijuna kuna za troškove vrijednosnih usklađivanja i rezerviranja za gubitke, objavio je Jutarnji list.

Komentari