Optimizam na Wall Streetu, Nasdaq na rekordnoj razini, u Aziji burze isto u porastu

Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica snažno porasle, a Nasdaq indeks dosegnuo je rekordnu razinu jer su ulagači optimistični i nadaju se brzom oporavku američkog gospodarstva od koronakrize.

Dow Jones skočio je 461 bod ili 1,70 posto, na 27.572 boda, dok je S&P 500 porastao 1,20 posto, na 3.232 boda, a Nasdaq indeks 1,13 posto, na 9.924 boda.

 Na najvećoj svjetskoj burzi vlada euforija od petka, kada je objavljeno da je u svibnju broj zaposlenih u SAD-u porastao za 2,5 milijuna, dok su analitičari očekivali gubitak oko 8 milijuna radnih mjesta, nakon što je mjesec dana prije izgubljeno više od 20 milijuna radnih mjesta.

 Neočekivano dobri podaci s tržišta rada podržali su nadu da je najgore razdoblje za američko gospodarstvo završeno i da s postupnim otvaranjem ostalih najvećih svjetskih gospodarstava slijedi brzi oporavak od koronakrize i izlazak iz recesije.


 “Postupno otvaranje globalnog gospodarstva potiče optimizam, a ulagači se nadaju da će u drugoj polovici godine uslijediti V-oblik oporavka američkog gospodarstva”, kaže Sam Stovall, strateg u tvrtki CFRA Research.

 Nakon što je zbog strogih mjera za zauzdavanje širenja koronavirusa u svijetu globalno gospodarstvo bilo paralizirano, u drugoj polovici ožujka indeksi na svjetskim burzama pali su na najniže razine u više godina.

 No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajima vlasti, S&P 500 indeks porastao je više od 30 posto od 23. ožujka.

 Sada je od rekordne razine, dosegnute 19. veljače, udaljen manje od 5 posto, dok je Nasdaq indeks nadoknadio sve gubitke i dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

 U fokusu ulagača bit će idućih dana sjednica američke središnje banke. Ulagači čekaju nove poruke iz Feda o aktualnoj situaciji, nakon što je na sjednici u travnju predsjednik Feda Jerome Powell poručio da bi američko gospodarstvo posljedice koronakrize moglo osjećati i dulje od godinu dana.

 A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 posto, na 6.472 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,22 posto, na 12.819 bodova, a pariški CAC 0,43 posto, na 5.175 bodova.

Azijske burze u porastu

Na azijskim su burzama cijene dionica porasle i u utorak, deveti dan zaredom, jer se ulagači nadaju brzom oporavku globalnog gospodarstva od koronakrize, s obzirom da mnoge zemlje ukidaju restrikcije i postupno pokreću ekonomske aktivnosti.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6,30 sati u plusu 0,7 posto i dosegnuo novu najvišu razinu od ožujka.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros oslabio 0,6 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji skliznule 0,2 posto. U Singapuru, Šangaju, Hong Kongu i Australiji porasle su, pak, između 0,4 i 2,4 posto.

Rast azijskog MSCI indeksa devet dana zaredom nije zabilježen od početka 2018. godine.

“Dobra je vijest da napori središnjih banaka usmjereni na stabilizaciju tržišta djeluju. Snažan uspon tržišta posljednjih tjedana temelji se na uvjerenju ulagača da je najgore od recesije iza nas. No, treba biti svjestan postojećih rizika”, kaže Tai Hui, strateg u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Dodaje da je put do oporavka još uvijek dug jer prijeti rizik od drugog vala širenja koronavirusa. Uz to, moguće su nove trgovinske tenzije između SAD-a i Kine, a očekuje se i rast nezaposlenosti, kao i povećani broj stečajeva kompanija.

Ovih dana u fokusu ulagača bit će i dvodnevna sjednica američke središnje banke. Ulagači čekaju nove poruke iz Feda o aktualnoj situaciji, nakon što je na sjednici u travnju predsjednik Feda Jerome Powell poručio da bi američko gospodarstvo posljedice koronakrize moglo osjećati i dulje od godinu dana.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago pala. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,73 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 96,88 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu skliznuo s jučerašnjih 109,45 na 108,15 jena.

No, američka je valuta blago ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1285 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1295 dolara.

A cijene su nafte porasle jer se ulagači nadaju jačanju potražnje, s obzirom na oporavak gospodarstava. Na američkom je tržištu cijena barela porasla 1,1 posto, na 38,60 dolara, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 0,9 posto, na 41,20 dolara.

Komentari