Očekuje se stagnacija Crobexa nakon dva dana pada

pixabay

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje mirno trgovanje jer nema značajnijih vijesti iz domaćih kompanija, dok bi Crobex indeksi mogli stagnirati, nakon što su oslabili dva dana zaredom.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,18 posto, na 2.024 boda, dok je Crobex10 skliznuo 0,31 posto, na 1.203 boda.

Tako su oba indeksa skliznula drugi dan zaredom, pa su se dodatno odmaknuli od najviših razina od ožujka 2017. godine, koje su dosegnuli u ponedjeljak.

Svi sektorski indeksi su pali, izuzev građevinskog, koji je stagnirao u odnosu na dan ranije. Najviše je pao Crobexnutris, za 1,92 posto.



Redovni promet dionicama iznosio je 9 milijuna kuna, što je otprilike 3,5 milijuna manje nego dan prije.

Uz to, u blok transakciji dionicom HT-a ostvareno je još 17,95 milijuna kuna prometa, po cijeni od 180 kuna za dionicu.

„Dionički indeksi na domaćem tržištu kapitala jučer su korigirani drugi dan u nizu. Uz nešto mirnije trgovanje, dionicama je ostvaren redovni promet od 9,06 milijuna kuna, dok je ukupni promet iznosio 27,2 milijuna kuna, uz tri izdanja trgovana milijunskim iznosima”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Dionica HT-a bila je i u redovnom trgovanju nalikvidnija, s ostvarenih 2,33 milijuna kuna prometa, a cijena joj je pala 0,56 posto, na 179 kuna.

S prometom od 1,4 milijuna kuna slijedila je dionica Valamar Riviere, pri čemu joj je cijena skliznula 1,04 posto, na 38 kuna.

Dionicom Atlantic grupe ostvaren je, pak, promet od 1,2 milijuna kuna, a cijena joj je pritom pala 1,52 posto, na 1.300 kuna.

Najveća gubitnica među likvidnijma bila je dionica Vira, čija je cijena pala 7,02 posto, na 53 kune. Najviše je, pak, porasla cijena dionice Turisthotela, za 2,7 posto, na 3.080 kuna.

A na europskim su burzama dionički indeksi većinu vremena proveli u negativnom teritoriju da bi kraj dana zaključili s pozitivnim predznacima.

Londonski FTSE indeks ojačao je 0,01 posto, dok je frankfurtski DAX porastao 0,71, a pariški CAC 0,31 posto.

„Jačanje napetosti na Bliskom istoku, uslijed iranskog raketnog napada na američke vojne baze u Iraku, bilo je pokretačem rasprodaje rizične imovine na otvaranju trgovanja na europskim burzama. Objava podatka o većem od očekivanja padu njemačkih industrijskih narudžbi nije imala značajnijeg utjecaja budući je fokus ulagača bio na smirivanju tenzija na Bliskom istoku”, kaže Jozo Leko.

I na Wall Streetu su cijene dionica jučer porasle. Dow Jones ojačao je 0,56 posto, dok je S&P 500 porastao 0,49, a Nasdaq indeks 0,67 posto.

„U Americi su objavljeni podaci o zapošljavanju kod privatnih poslodavaca agencije ADP pokazali kako je privatni sektor zaposlio 202.000 novih radnika nasuprot očekivanoj brojci od 160.000. Objava solidnih brojki s tržišta rada i smirivanje tenzija na relaciji Iran-SAD pomogli su da američki indeksi dan zaključe rastom vrijednosti”, zaključuje Jozo Leko.

Komentari