Očekuje se oprezno trgovanje, stagnacija Crobexa

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje, kao i prethodnih dana, dok će ulagači pratiti kretanja na svjetskim burzama i nove vijesti o širenju koronavirusa u svijetu.

Svih pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, danas očekuje stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks oslabio je jučer 0,58 posto, na 1.471 bod, dok je Crobex10 skliznuo 0,16 posto, na 915 bodova.

Tako su indeksi i drugo tromjesečje započeli s minusom, nakon što je u prvom tromjesečju Crobex potonuo 26,6 posto, a Crobex10 za 23,6 posto.Među sektorskim indeksima najviše je jučer pao građevinski, za 1,8 posto, dok je najviše ojačao industrijski, za 0,6 posto.

Redovni promet dionicama iznosio je 19,7 milijuna kuna, što je 3,3 milijuna kuna više nego dan ranije.

“Prvi travanjski dan dionički indeksi na domaćem tržištu kapitala zaključili su s negativnim predznacima. Redovni promet iznosio je 19,7 milijuna kuna, uz sedam izdanja tzv. ‘milijunaša'”, kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Crobexi su bili pod pritiskom zbog oštrih gubitaka na najvećim svjetskim burzama jer investitori strahuju od recesije.

Najveći promet na Zagrebačkoj burzi ostvaren je jučer dionicom HT-a, 3,27 milijuna kuna, pri čemu joj je cijena pala 1,5 posto, na 160 kuna.

S prometom od 2,9 milijuna kuna slijedila je dionica Optima telekoma, kojoj je cijena skočila gotovo 13 posto, na 5,4 kune.

Povlaštenom dionicom Adrisa ostvaren je, pak, promet od 2,6 milijuna kuna, pri čemu je poskupila 0,3 posto, na 351 kunu.

Promet veći od 2 milijuna kuna ostvaren je i dionicom Valamar Rivijere, čija je cijena oslabila 0,4 posto, na 24 kune.

Na domaćem tržištu kapitala jučer se trgovalo s 34 izdanja, pri čemu je njih 11 ostvarilo rast cijene, 17 pad, dok šest dionica nije zabilježilo cjenovnu promjenu.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer oštro pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,8 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,9, a pariški CAC 4,3 posto.

“Strah ulagača od ulaska cjelokupnog svjetskog gospodarstva u recesiju u ovom trenutku bio je jači od mjera kojima centralne banke pokušavaju osigurati dotok ‘svježeg’ novca na tržišta kapitala. Jučer je ADP agencija objavila podatak o padu broja zaposlenih kod privatnih poslodavaca manjem od očekivanja analitičara, no ulagače je protresla najava predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o ulasku Amerike u kritična dva tjedna borbe s koronavirusom u kojem bi moglo doći do značajnog porasta broja umrlih od koronavirusa”, kaže Jozo Leko.

I na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica oštro pale, pa su Dow Jones, S&P 500 i Nasdaq indeks potonuli oko 4,4 posto.

“Iako je američki Fed do sada donio pakete mjera s preko 2 bilijuna dolara za pomoć gospodarstvu, još uvijek se ne može procijeniti hoće li ovi poticaji biti dovoljni za ublažavanje gubitaka izazvanih pandemijom virusa”, zaključuje Jozo Leko.

Komentari