Očekuje se oprezno trgovanje nakon dva dana pada Crobexa

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Na Zagrebačkoj se burzi u četvrtak očekuje oprezno trgovanje, dok će ulagači pratiti kretanja na inozemnim burzama, pri čemu bi Crobex indeksi, nakon dva dana pada, mogli stagnirati.

Svi analitičari očekuju danas stagnaciju Crobexa.

Crobex indeks skliznuo je jučer 1,05 posto, na 1.613 bodova, a Crobex10 1 posto, na 1.002 boda, pa su zaronili na najniže razine od kraja svibnja

Među sektorskim indeksima najviše je pao indeks prehrambenog sektora, za 1,3 posto, dok je jedino porastao građevinski, za 0,9 posto.



Redovni promet dionicama iznosio je 5,2 milijuna kuna, što je oko 1,2 milijuna kuna manje nego dan prije.

“Na domaćem tržištu kapitala jučer je nastavljena korekcija važnijih dioničkih indeksa. Ostvaren je ukupni dionički promet od 5,2 milijuna kuna, a najtrgovanija je bila dionica HT-a”. kaže Jozo Leko, broker u OTP banci.

Najveći promet ostvaren s dionicama HT-a

Najveći promet, oko 965 tisuća kuna, ostvaren je jučer dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena skliznula 0,3 posto, na 174,50 kuna.

S prometom od oko 890 tisuća kuna slijedila je dionica ZAIF-a Proprius u likvidaciji, a cijena joj je porasla 11,5 posto, na 14,50 kuna.

Više od pola milijuna kuna prometa zabilježila je još samo dionica Valamar Riviere, a cijena joj je pala 1,6 posto, na 25,30 kuna.

Dionici Ericssona Nikole Tesle, uz promet od 404 tisuće kuna, cijena je, pak, porasla 0,8 posto, na 1.230 kuna.

HT i Ericsson Nikola Tesla (ENT) objavili su jučer da su potpisali ugovor o suradnji na temelju kojeg će ENT do 2024. godine biti ekskluzivni isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže HT-a, a riječ je o prvom 5G ugovoru dviju hrvatskih kompanija.

Rast cijene zabilježila je i dionica Atlantske plovidbe, i to za 0,9 posto, na 219 kuna, uz promet od 285 tisuća kuna.

Rast cijene drugi dan zaredom zabilježile su i likvidnije dionice građevinskih tvrtki. Tako je dionici Dalekovoda cijena ojačala 0,8, a Ingre za 2 posto.

Crobex pratio oštar pad cijena dionica na svjetskim burzama

Jučer se trgovalo s ukupno 32 dionice, pri čemu je pala cijena njih 15, a porasla njih devet. Cijene osam dionica ostale su nepromijenjene.

Crobex indeksi pratili su jučer oštar pad cijena dionica na europskim burzama. Londonski FTSE indeks skliznuo je 3,1 posto, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,4, a pariški CAC 2,9 posto.

“Zabrinutost ulagača u svezi ponovnog širenja koronavirusa bila je pokretačem cjenovne korekcije dioničkih indeksa i cijena nafte. Medijski napisi kako američka administracija razmatra uvođenje tarifa na uvoz roba iz Britanije, Francuske, Španjolske i Njemačke u SAD dodatno je učvrstila negativan sentiment. Objava IFO instituta o poboljšanju poslovne klime u Njemačkoj tek je neznatno ublažila negativno raspoloženje među ulagačima, ali bez utjecaja na kretanje dioničkih indeksa”, kaže Jozo Leko.

I na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali. Dow Jones potonuo je 2,7 posto, dok je S&P 500 skliznuo 2,6, a Nasdaq indeks 2,2 posto.

“Američki indeksi su također ostvarili pad vrijednosti uslijed zabrinutosti ulagača povezane sa značajnim povećanjem broja novooboljelih od koronavirusa i njegovog utjecaja na gospodarstvo”, zaključuje Jozo Leko.

Komentari