Očekuje se oprezno trgovanje na početku tjedna

Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Na Zagrebačkoj se burzi u ponedjeljak očekuje oprezno trgovanje jer su na svjetskim tržištima, nakon oštrog pada prošloga tjedna, cijene dionica nastavile kliziti i na početku ovoga tjedna.

Od pet analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih troje danas očekuju stagnaciju Crobexa, a dvoje pad.

Crobex indeks pao je prošloga tjedna 0,47 posto, na 1.649 bodova, a Crobex10 za 0,49 posto, na 1.027 bodova.

Oba indeksa tako su prekinula 4-tjedni pozitivni niz, i to ponajviše zbog korekcije u petak pod utjecajem oštrog pada cijena dionica na svjetskim burzama.



Redovni promet dionicama iznosio je 26,7 milijuna kuna, što je otprilike 10 milijuna manje nego u tjednu ranije, no tjedan je bio skraćeni zbog blagdana u četvrtak.

“Crobexi su prošloga tjedna pali, prvi put nakon četiri pozitivna tjedna. Pozitivno raspoloženje, koje je trajalo više od mjesec dana, počelo je jenjavati. Likvidnost se, pak, zadržala na razinama od prethodnih tjedana. Tako je prosječni dnevni promet dionicama iznosio oko 6,7 milijuna kuna, slično kao u posljednjih mjesec dana”, kaže Anto Augustinović, stariji analitičar tržišta kapitala u Erste banci.

Tijekom prošlog tjedna Crobexi pratili svjetska tržišta

Najveći promet, 5,05 milijuna kuna, prošloga je tjedna ostvaren dionicom Valamar Rivijera, pri čemu joj je cijena pala 0,7 posto, na 28,2 kune.

S prometom od 4 milijuna kuna slijedila je dionica HT-a, koja je poskupila 0,9 posto, na 172,5 kuna.

Znatan promet, 2,6 milijuna kuna, ostvaren je i dionicom Arena Hospitality grupe, čija je cijena pala 1,5 posto, na 264 kune.

U fokusu investitora bila je i dionica Podravke, kojom je ostvareno 2,4 milijuna kuna, a cijena joj se spustila 1,4 posto, na 416 kuna.

Među likvidnijima najviše je protekloga tjedna pala cijena dionice Sunce Hotela, za 7,4 posto, na 100 kuna, dok je najviše porasla cijena dionice Atlantske plovidbe, za 7,3 posto, na 197 kuna.

Protekloga se tjedna na domaćem tržištu trgovalo s 56 dionica, pri čemu je njih 24 ostvarilo rast cijene, a 27 pad, dok pet nije zabilježilo cjenovnu promjenu.

Tako su prošloga tjedna Crobex indeksi pratili kretanja na svjetskim burzama, na kojima su cijene dionica oštro pale jer su splasnule nade ulagača u brzi oporavak svjetskog gospodarstva od koronakrize.

Iz istog su razloga jutros pali burzovni indeksi na azijskim burzama, a očekuje se i pad europskih tržišta.

“Negativno raspoloženje na svjetskim burzama nastavlja se i danas jer ulagači propituju koliko su trenutne razine na financijskim tržištima održive, s obzirom na još uvijek povišenu razinu rizika u vezi ekonomije i širenja koronavirusa. Zbog toga bi i na domaćem tržištu moglo prevladati lošije raspoloženje, što bi moglo zasjeniti najave o rastu broja turista koji dolaze u Hrvatsku i otvaranju granica u za nas ključnim turističkim tržištima, kao što su Njemačka i Austrija”, kaže Anto Augustinović.

Komentari