OBRAT NA SKUPŠTINI Država natjerala Podravku da ipak isplati dividendu svim dioničarima

Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Neočekivan obrat u režiji državnih fondova dogodio se u četvrtak na Glavnoj skupštini dioničara Podravke.

Premda su uprava i nadzorni odbor kompanije predložili da se sva lanjska dobit od 145,2 milijuna kuna zadrži, na koncu je odlučeno drugačije.

Na skupštini se, naime, pojavio protuprijedlog Centra za restrukturiranje i prodaju RH i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje da se ipak isplati dividenda svim dioničarima.

“Odobrava se isplata dividende dioničarima u bruto iznosu od 9 kuna po dionici. Tražbina za isplatu dividende dospijeva na dan 26. lipnja”, priopćili su iz Podravke.



Protuprijedlog je dobio potrebnu većinu glasova dioničara, odnosno njihovih zastupnika i punomoćnika, navode u kompaniji.

Na skupštini je bilo zastupljeno oko 79 posto dionica. S obzirom da mirovinski fondovi drže blizu 52 posto, a država nešto više od 25 posto, jasno je da su se s isplatom dividende na koncu suglasili svi dioničari.

Na dividendu će otići oko 65 milijuna kuna. Država će dobiti nešto više od 16 milijuna, a mirovinski fondovi ukupno oko 33,3 milijuna kuna.

Čini se kako je razlog za neočekivan obrat korona-kriza koja bi mogla ostaviti pustoš u državnom proračunu ove godine, piše Danica.hr.

Komentari