Novi rekord S & P 500 na Wall Streetu, Azijski ulagači oprezni

profimedia

Na Wall Streetu je u utorak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu, kao i Nasdaq indeks jer su ulagače ohrabrile vijesti o napretku u borbi protiv koronavirusa i provedbi prve faze trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine.

Dow Jones oslabio je 60 bodova ili 0,21 posto, na 28.248 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,36 posto, na rekordna 3.443 boda, a Nasdaq indeks 0,76 posto, na rekordnih 11.466 bodova.

Nakon što su dan prije svjetske burze snažno porasle nakon vijesti o napretku u liječenju koronavirusa, jučer je ulagače ohrabrila vijest da je britanski farmaceutski div AstraZeneca počeo ispitivanja lijeka za prevenciju i liječenje Covid-19 virusa, što je još jedan korak u nastojanju da se suzbije pandemija.

Tržište je podržala i vijest da su američki i kineski dužnosnici telefonski razgovarali i poručili da su zadovoljni dosadašnjim provođenjem prve faze trgovinskog dogovora.



Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja da će taj dogovor propasti zbog posljednjih tenzija između Washingtona i Pekinga izazvanih američkim pritiskom na kineske tehnološke kompanije.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih šest cijene su dionica jučer porasle, a najviše u komunikacijskom sektoru. Energetski je, pak, najviše pao.

Podršku tržištu pružio je i podatak da je prodaja novih kuća u SAD-u u srpnju skočila gotovo 14 posto, na najvišu razinu u 13 i pol godina.

No, indeks povjerenje potrošača, prema izvješću Conference Boarda, pao je ovoga mjeseca na najnižu razinu u šest godina.

Premda su gospodarski pokazatelji još uvijek daleko od razina prije pandemije, S&P 500 i Nasdaq indeks nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize i dosegnuli rekordne razine.

To se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama vlasti u svijetu. Ti su fiskalni i monetarni poticaji preplavili američka financijska tržišta gotovinom, a u potrazi za najvišim prinosima ulagači su novac usmjerili u dionice.

Ipak, ostaju dvojbe je li rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je američko gospodarstvo u recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brz kao što su se ulagači nadali.

“Postoji ta dihotomija između onoga što se događa na tržištu dionica i gospodarstva. Odmiču se jedno od drugoga. Wall Street vjeruje da će za godinu dana gospodarska slika biti bolja i ulagači se pozicioniraju prema predviđanjima što će biti za šest mjeseci do godinu dana”, kaže Robert Pavlik, investicijski strateg u tvrtki SlateStone Wealth.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE oslabio je 1,11 posto, na 6.037 bodova, a frankfurtski DAX 0,04 posto, na 13.061 bod. Pariški CAC ojačao je, pak, 0,01 posto, na 5.008 bodova.

Na Azijskim burzama MSCI indeks najviši u dvije godine

Na azijskim se burzama u srijedu trguje oprezno, nakon što je regionalni MSCI indeks dosegnuo najvišu razinu u dvije godine, dok su cijene nafte dosegnule najviše razine u pet mjeseci.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je jučer dosegnuo najvišu razinu od polovice 2018. godine.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,2 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji, Hong Kongu, Australiji i Šangaju pale između 0,2 i 1 posto. U Singapuru su, pak, blago porasle.

Posljednjih dana tržišta su pokretale vijesti o napretku u razvoju lijekova protiv koronavirusa, kao i o poboljšanju ili barem ne pogoršanju trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

No, sezona objave kvartalnih poslovnih rezultata kompanija je završena, cjepiva protiv koronavirusa još nema, a odnosi između Washingtona i Pekinga su manje-više tamo gdje su i bili.

Stoga u fokus ulagača ponovno ulaze makroekonomski podaci, a oni nisu baš impresivni.

“Kada pogledate makroekonomske brojke, vidjet ćete da mnoga poboljšanja iz drugog tromjesečja gube na zamahu, a središnje banke i vlade ne najavljuju nove poticaje. Stoga su ulagači trenutno suzdržani”, kaže Tai Hui, strateg u tvrtki J.P. Morgan Asset Management.

Premda su gospodarski pokazatelji još uvijek daleko od predpandemijskih razina, burzovni indeksi u svijetu nadoknadili su sve gubitke od izbijanja koronakrize, što se zahvaljuje dosad nezabilježenim poticajnim fiskalnim i monetarnim mjerama vlasti u svijetu.

Ipak, ostaju dvojbe je li takav snažan rast cijena dionica opravdan, s obzirom da je većina gospodarstava u recesiji i da oporavak, po svemu sudeći, neće biti tako brz kao što su se ulagači nadali.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago skliznula. Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 93,05 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 93,15 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 105,95 na 106,40 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,1820 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1800 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle na najviše razine u pet mjeseci jer je uragan narušio proizvodnju u Meksičkom zaljevu.

Na londonskom je tržištu cijena barela dosegnula 45,95 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 45,20 dolara. Na američkom se tržištu, pak, cijena barela kreće oko 43,35 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 42,55 dolara.

No, analitičari kažu da je ovaj skok cijena privremen.

“Kada uragan Laura oslabi, tržište nafte ponovno će se vratiti u sumornu realnost, a to je slabost potražnje jer, premda će potražnja postupno jačati, očekuje se da će se ukupna potrošnja nafte na razine od prije pandemije vratiti tek 2022. godine”, kaže Vivek Dhar, analitičar u Commonwealth Bank of Australia.

Komentari