NEKOĆ MEĐU NAJRAZVIJENIJIMA, SADA MEĐU SIROMAŠNIMA Što se dogodilo županiji koja ima Podravku, Belupo i velika nalazišta plina?

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Državni zavod za statistiku u petak je objavio bruto domaći proizvod (BDP) po stanovniku u županijama u 2017. godini.

Podaci svjedoče o drastičnom višegodišnjem padu gospodarske aktivnosti na području Koprivničko-križevačke županije i krizi kojoj se ne nazire kraj. Te je godine BDP po stanovniku u županiji iznosio oko 67.400 kuna, što je tu nekoć iznadprosječno razvijenu županiju bacilo na 13. mjesto u državi.

Sve do 2004. godine Koprivničko-križevačka županija bila je četvrta najrazvijenija u Hrvatskoj, iza Zagreba, Istre i Rijeke. Te je godine prestiže Dubrovačko-neretvanska županija zbog snažnog razvoja tamošnjeg turizma pa pada na peto mjesto.

Predkrizne 2008. godine koprivnička županija je i dalje na petom mjestu s rekordnim BDP-om po glavi od čak 70.000 kuna. Onda se godinu kasnije događa globalna recesija, ali i još nešto – velika afera Spice koja je bila uzdrmala temelje Podravke.



Od te 2009. godine Podravina i Prigorje nikad se nisu oporavili. Već 2010. Koprivničko-križevačku županiju po BDP-u prestižu Sisak, Varaždin, Lika i Zadar, pa pada na deveto mjesto.

Godinu kasnije ispred nje je i Međimurska županija, pa u 2012. ulazi kao deseta po gospodarskoj razvijenosti u Hrvatskoj. Idućih pet godina pada za još tri mjesta, a padu se, kako pokazuju brojke, ne nazire kraj jer drugi rastu osjetno brže.

Podravsko-prigorski kraj danas je u skupini slabije razvijenih dijelova Hrvatske i po kretanju BDP-a u rangu sa Zagorjem, Karlovcem, Bjelovarom i dijelovima Slavonije. Kažemo dijelovima jer je ispred otišla i Osječko-baranjska županija.

Županija koja ima Podravku, Belupo, KTC i Radnik, najveća plinska nalazišta u zemlji, more plodnih oranica, najveće iskope šljunka, vrijedne ljude… Političari, dakako, kažu da oni nisu ništa krivi. Krivo je more, piše portal Danica.

Komentari