Naznake posustajanja epidemije koronavirusa poduprle dolar

Pixabay

Dolar je u srijedu blago ojačao prema jenu na međunarodnim tržištima valuta budući da je nada u posustajanje epidemije koronavirusa u Kini potaknula ulagače na kupnju valuta s višim prinosima.

Dolar je prema euru bio nepromijenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, te se zajedničkom europskom valutom trgovalo po 1,0915 dolara.

Zelena je novčanica ojačala prema jenu, 0,2 posto, na 109,98 jena.

Dolarov indeks prema košarici šest ostalih ključnih svjetskih valuta porastao je 0,1 posto, na 98,77 bodova, zadržavši se nadomak najviše razine u četiri mjeseca, dosegnute u utorak.



Trgovci i dalje prate vijesti o epidemiji koronavirusa u Kini, gdje je u utorak potvrđeno 2015 novih slučajeva bolesti, najmanje tokom jednog dana od 30. siječnja. Visoki medicinski savjetnik kineske vlade kazao je da bi epidemija mogla završiti do travnja.

Dolar podupiru makroekonomski pokazatelji

Usporavanje epidemije potaknulo je među ulagačima apetit za imovinom s višim prinosima, što je išlo na ruku dolaru. Razlika u prinosima na 10-godišnje američke i njemačke državne obveznice i dalje je nešto veća od dva postotna boda, najveća u više od dvije godine.

Američkoj valuti potporu pružaju i makroekonomski pokazatelji, uključujući podatak o otvaranju 225 tisuća novih radnih mjesta u siječnju.

“Američki ekonomski podaci još su uvijek bolji od onih drugih zemalja i razlika u rastu u odnosu na ostatak svijeta i dalje je značajna”, rekao je Ugo Lancioni iz neuberger Berman Macro Opportunities FX Funda.

Ohrabrujuće vijesti iz Kine poduprle su i valute izvozno orijentiranih zemalja, poput norveške i švedske krune koje su u razdoblju naglog širenja virusa bile pod pritiskom. Tako je norveška kruna danas prema dolaru ojačala 0,3 posto. Prema euru bila je u plusu 0,4 posto.

Komentari