NAKON UVOĐENJA EURA, HUB: Sve vrijednosti će se preračunavati prema fiksnom tečaju konverzije, banke će biti u nepovoljnom položaju

Pixabay

Bliži se 1. siječnja 2023. godine kada bi euro trebao zamijeniti kune i postati glavna valuta u Hrvatskoj. Iz Hrvatske udruge banaka (HUB) su objasnili što će biti s kreditima u kunama kada euro preuzme “vlast” na monetarnoj sceni.

“Banke će imati važnu ulogu u procesu zamjene hrvatske kune eurom”, rekli su iz HUB-a. Pojasnili su kako je načelo da će “klijenti biti u istom položaju, a kamatna stopa neće biti veća od one koju bi dužnik inače plaćao da se euro nije uvodio”.

“Sve vrijednosti će se preračunavati prema fiksnom tečaju konverzije, bez kupovnog i prodajnog tečaja, te će konverzija gotovine, depozita i kredita biti potpuno besplatna za građane i poduzeća. Originalni ugovori između banaka i klijenata će i dalje biti valjani, a glavnica kredita će se preračunati po fiksnom tečaju konverzije bez troškova za klijente”, istaknuli su iz HUB-a.

Oni navode kako će banke biti u nepovoljnom položaju jer će gubiti dio prihoda od konverzije valuta, odnosno prometa na deviznom tržištu kuna/euro. Imat će i troškove zbog procesa prilagodbe sustava.



“S druge strane, i bankama i njihovim klijentima dugoročno se olakšava upravljanje valutnim rizikom što znači da će se rizici generalno smanjiti. To je dobro, jer znači da će naplativost plasmana u prosjeku biti veća no što bi bila da zadržimo vlastitu valutu”, naglasili su.

No, zaključili su kako je uvođenje eura izrazito važno za povećanje investicija, uvjete financiranja te dugoročni rast gospodarstva Hrvatske, objavio je Dnevnik.hr.

Komentari