Nada u cjepivo protiv Covida-19 potaknula Wall Street, azijske burze ga prate

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks skočio više od 3 posto i dosegnuo najvišu razinu u 10 tjedana, što se zahvaljuje vijesti o mogućem cjepivu protiv koronavirusa i nadi ulagača u nove poticajne monetarne mjere.

Dow Jones skočio je 911 bodova ili 3,85 posto, na 24.597 bodova, dok je S&P 500 porastao 3,15 posto, na 2.953 boda, a Nasdaq indeks 2,44 posto, na 9.234 boda.

Najveći dnevni skok S&P 500 indeks od početka travnja zahvaljuje se objavi američkog proizvođača lijekova Moderne da je njegovo eksperimentalno cjepivo protiv Covida-19 dalo obećavajuće rezultate u ranoj fazi kliničkih ispitivanja.

Cijena dionice Moderne skočila je gotovo 20 posto, a vijest o cjepivu potaknula je i snažan rast cijena u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.“Ta je vijest izazvala oluju jer, ako se razvije cjepivo, sve nesigurnosti u vezi gospodarstva i virusa sasvim će nestati,” kaže Ken Polcari, strateg u tvrtki SlateStone Wealth.

Nakon što je porastao više od 30 posto od ožujka, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže razine u više godine, S&P 500 indeks kretao se u svibnju u uskom rasponu.

S jedne strane, podršku tržištu pruža nada u oporavak gospodarstva zahvaljujući golemim monetarnim i fiskalnim poticjanim mjerama, dok se, s druge strane, ulagači plaše drugog vala širenja koronavirusa.

Jučer je ulagače ohrabrila i izjava predsjednika američke središnje banke Jeromea Powella da će Fed donijeti dodatne poticajne monetarne mjere ako to bude potrebno.

U intervjuu za CBS Powell je kazao da bi se oporavak američkog gospodarstva mogao protegnuti i na iduću godinu te da bi država financijski trebala pomagati kompanijama i obiteljima između tri i šest mjeseci.

Powell je kazao i da se u ovom tromjesečju očekuje pad gospodarstva između 20 i 30 posto, ali da se nada da bi već u trećem kvartalu BDP mogao porasti.

Podršku tržištu pružaju i vijesti o postupnom otvaranju gospodarstava saveznih država, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, što bi trebalo dovesti do normaliziranja gospodarske aktivnosti.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 4,29 posto, na 6.048 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 5,67 posto, na 11.058 bodova, a pariški CAC 5,16 posto, na 4.498 bodova.

Azijske burze prate rast Wall Streeta

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica porasle, drugi dan zaredom, pa tako prate jučerašnji skok Wall Streeta jer je ulagače ohrabrila vijest o obećavajućim rezultatima eksperimentalng cjepiva protiv koronavirusa.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 1,5 posto, dosegnuvši najvišu razinu u dva tjedna.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 1,8 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Singapuru, Hong Kongu, Južnoj Koreji i Australiji porasle između 0,5 i 1,8 posto.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu za više od 3 posto, nakon objave američkog proizvođača lijekova Moderne da je njegovo eksperimentalno cjepivo protiv Covida-19 dalo obećavajuće rezultate u ranoj fazi kliničkih ispitivanja.

Dolar oslabio

A na valutnim je tržištima dolar prema košarici valuta oslabio. Njegov indeks, koji prati kretanje američke prema šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 99,74 boda, dok je jučer u ovo doba iznosio 100,38 bodova.

Pritom je tečaj američke u odnosu na japansku valutu porastao s jučerašnjih 107,10 na 107,35 jena.

No, američka je valuta oslabila u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,0910 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,0825 dolara.

Podršku euru pružila je vijest da su Njemačka i Francuska predložile fond za oporavak, vrijedan 500 milijardi eura, kako bi se pomoglo državama i regijama koje su najviše pogođene koronakrizom.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti. Na londonskom je tržištu jutros cijena barela porasla 1,2 posto, na 35,20 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 2,7 posto, na 32,70 dolara.

Komentari