Na Wall Streetu su S&P 500 i Dow indeks skliznuli s rekordnih razina

Pixabay

Na Wall Streetu su u ponedjeljak S&P 500 i Dow Jones indeks skliznuli s rekordnih razina jer ulagače zabrinjava daljnje širenje koronavirusa u SAD-u, dok je Nasdaq indeks dosegnuo novu najvišu razinu u povijesti.

Dow Jones oslabio je 148 bodova ili 0,49 posto, na 30.069 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,19 posto, na 3.691 bod. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,45 posto, na rekordnih 12.519 bodova.

Rast Nasdaq indeksa zahvaljuje se skoku cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Apple i Facebook, kojima koronakriza nije nanijela štete, pa ih ulagači smatraju sigurnijima za ulaganje.

S druge strane, pale su cijene dionica u sektorima, koji su posljednjih tjedana snažno rasli jer su ulagači ‘igrali’ na brzi oporavak gospodarstva nakon cijepljenja protiv koronavirusa.



Tako su jučer najviše pale cijene dionica u energetskom sektoru, u prosjeku 2,4 posto, što je posljedica pada cijena nafte.

Podršku tržištima već tjednima pružaju pozitivne vijesti o cjepivu jer ulagači očekuju da će se s primjenom cjepiva gospodarska aktivnost normalizirati, a najveća svjetska gospodarstva brzo oporaviti od koronakrize.

No, analitičari upozoravaju da će proći još neko vrijeme dok koronavirus bude sasvim suzbijen. U međuvremenu, virus se i dalje brzo širi u mnogim saveznim državama SAD-u.

Vlasti u Kaliforniji jučer su naredile većini stanovnika da zatvore trgovine i ostanu kod kuće jer je dan prije zabilježeno rekordnih 30.000 novozaraženih virusom.

S druge strane, osim cjepiva, podršku tržištima pruža i nada ulagača u dodatne fiskalne poticaje u američkom gospodarstvu, o čemu pregovaraju zastupnici u Kongresu.

Ulagači se nadaju da će republikanci i demokrati postići dogovor o novom paketu poticaja vrijednom oko 900 milijardi dolara do kraja godine.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,08 posto, na 6.555 bodova, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,21 posto, na 13.271 bod, a pariški CAC 0,64 posto, na 5.573 boda.

Komentari