Na Wall Streetu su burzovni indeksi nadoknadili dio gubitaka

wall street/profimedia

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi nadoknadili dio gubitaka od prethodnoga dana, a smirivanju tržišta pridonijeli su bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati niza kompanija.

Dow Jones ojačao je 300 bodova ili 0,99 posto, na 30.603 boda, dok je S&P 500 porastao 0,98 posto, na 3.787 bodova, a Nasdaq indeks 0,50 posto, na 13.337 bodova.

Nakon što su dan prije potonuli više od 2 posto, što je bio njihov najveći dnevni gubitak u posljednja tri mjeseca, jučer su indeksi nadoknadili dio tih gubitaka.

Među ostalim, zahvaljujući rastu cijena dionica tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Alphabet i Amazon.com, koji imaju velik udjel u S&P 500 indeksu.



Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati većine kompanija.

Od 159 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile poslovna izvješća, njih 83 posto ostvarilo je veću zaradu nego što su analitičari očekivali.

Doduše, cijene dionica Applea i Facebooka pale su, unatoč boljim nego što se očekivalo rezultatima, no te su dionice od početka godine znatno dobile na cijeni.

Ulagači pažljivo prate i procjene kompanija o daljnjem poslovanju koje bi mogle opravdati visoke razine cijena dionica, s obzirom da se odnos cijena i zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa kreće na najvišim razinama od 2000. godine, uoči izbijanja dot.com krize.

Naime, premda se najveće svjetsko gospodarstvo još nije sasvim oporavilo od koronakrize, cijene dionica već mjesecima rastu na temelju fiskalnih i monetarnih poticaja i kreću se na rekordnim razinama.

Na spori oporavak gospodarstva ukazuju i jučer objavljeni podaci o rastu američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u posljednjem lanjskom tromjesečju za 4 posto po anualiziranoj stopi u odnosu na prethodni kvartal. No, u cijeloj prošloj godini BDP je pao 3,5 posto.

“Tek smo u prvoj trećini sezone objava poslovnih izvješća, no pozitivnih iznenađenja više je nego u prijašnjim kvartalima, što je dobro za gospodarstvo i tržišta. Čini se da kompanije uspijevaju postići nešto veći rast zarada nego prihoda”, kaže Ellen Hazen iz fonda F.L.Putnam Investment Management.

Smirivanju tržišta pridonijelo je i ograničavanje trgovanja na trgovinskim platformama, kao što su Robinhood i Interactive Brokers, nekim dionicama koje su posljednjih tjedana snažno rasle, uključujući GameStop.

Cijena dionice te trgovine videoigrama skočila je u dva tjedna s otprilike 20 na 347 dolara, što je posljedica borbe između malih investitora okupljenih na društvenim mrežama, koji podižu cijenu te dionice, i investicijskih fondova, koji su igrali na pad cijene.

Jučerašnje ograničavanje trgovanja izazvalo je pad cijene dionice GameStopa za više od 40 posto, a popustio je i pritisak na investicijske fondove koji su zbog ‘igranja’ na pad cijene te dionice izgubili milijarde dolara.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Doduše, londonski FTSE indeks oslabio je 0,63 posto, na 6.526 bodova, no frankfurtski DAX porastao je 0,33 posto, na 13.665 bodova, a pariški CAC 0,93 posto, na 5.510 bodova.

Komentari