Na Wall Streetu oprez zbog koronavirusa, indeksi stagnirali

Pixabay

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks blago porastao, a Dow Jones pao jer su ulagači oprezni zbog rasta broja zaraženih koronavirusom u pojedinim saveznim državama SAD-a.

Dow Jones oslabio je 39 bodova ili 0,15 posto, na 26.080 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,06 posto, na 3.115 bodova, a Nasdaq indeks 0,33 posto, na 9.943 boda.

Suzdržanost ulagača posljedica je zabrinutosti zbog rasta broja novozaraženih koronavirusom u nekim saveznim državama SAD-a, koja su otvorila svoja gospodarstva, nakon blokade zbog restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje virusa.

Unatoč tome, predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je da SAD neće uvesti novi krug restriktivnih mjera.



Ulagači su oprezni i zbog toga što posljednji podaci pokazuju da se američko gospodarstvo od koronakrize možda neće oporaviti toliko brzo, koliko su se nadali.

Broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima porastao je prošloga tjedna za 1,5 milijuna, gotovo isto kao tjedan dana prije. To su slabiji podaci nego što su analitičari u anketi Reutersa očekivali, a ukupan broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima ostaje visoko na 20,5 milijuna, što pokazuje da tržištu rada predstoji dugi put oporavka.

“Ulagači su odlučili predahnuti i pričekati nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište. Svi se slažu da je gospodarstvo na putu oporavka, no na tom će putu biti i prepreka, kao što je ovaj rast broja zaraženih”, kaže Charlie Ripley, strateg u tvrtki Allianz Investment Management.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske su burze polovicom ožujka pale na najniže razine u više godina. No, zahvaljujući golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja ožujka do polovice lipnja nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

Zahvaljujući tome, Dow Jones indeks sada je od svoje rekordne razine, dosegnute krajem veljače, udaljen oko 11, a S&P 500 oko 8 posto.

A na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,47 posto, na 6.224 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,81 posto, na 12.281 bod, a pariški CAC 0,75 posto, na 4.958 bodova.

Komentari