Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa

Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu jer su ulagači optimistični uoči potpisivanja trgovinskog sporazuma između SAD-a i Kine, ali i predstojeće sezone objava poslovnih izvješća kompanija.

Dow Jones ojačao je 83 boda ili 0,29 posto, na 28.907 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,70 posto, na 3.288 bodova, a Nasdaq indeks 1,04 posto, na 9.273 boda.

Nove rekordne razine S&P i Nasdaq indeksa ponajviše se zahvaljuju snažnom rastu cijena dionica tehnoloških kompanija, kao što su Apple, Alphabet, Facebook, Microsoft, Netflix i Amazon.com, koje već godinama po rastu predvode na tržištu.

Pritom su cijene Applea i Alphabeta, krovne kompanije Googlea, dosegnule rekordne razine.

Ovoga tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih izvješća američkih kompanija, a ulagači se nadaju boljim rezultatima nego što analitičari očekuju.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je zarada kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u četvrtom lanjskom tromjesečju bila za 0,6 posto manja nego u istom razdoblju godinu dana prije.

Ostvare li se te procjene, bio bi to drugi kvartal zaredom kako zarade kompanija padaju.

SAD i Kina bude optimizam kod ulagača

No, ulagači se nadaju da će rezultati, ipak, biti bolji, a posebice u idućem razdoblju, nakon poboljšanja trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine.

„Ulagači su optimistični u vezi zarada kompanija, kao i zbog predstojećeg potpisivanja prve faze američko-kineskog trgovinskog sporazuma”, kaže Jake Dollarhide, direktor u tvrtki Longbow Asset Management.

Ulagači se nadaju da će se s poboljšanjem trgovinskih odnosa između SAD-a i Kine zaustaviti trend usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

A potpisivanje prve faze trgovinskog sporazuma očekuje se u srijedu u Washingtonu.

Predsjednik SAD-a Donald Trump poručio je da će vlada uskoro započeti pregovore s Kinom i o drugoj fazi sporazuma, ali da bi mogao pričekati s dovršenjem tog dijela sporazuma do završetka predsjedničkih izbora u studenome.

Prema prvoj fazi sporazuma, Washington će smanjiti ili ukinuti niz carina na uvoz kineskih proizvoda, dok će Peking kupovati više američkih poljoprivrednih proizvoda i smanjiti carine na uvoz niza američkih proizvoda.

Pozitivno na tržišta utječe i popuštanje napetosti između SAD-a i Irana, koje su trajale desetak dana nakon što je u zračnom udaru SAD-a u Bagdadu ubijen moćni iranski general.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Doduše, londonski FTSE indeks ojačao je 0,39 posto, na 7.617 bodova, no frankfurtski DAX oslabio je 0,24 posto, na 13.451 bod, a pariški CAC 0,02 posto, na 6.036 bodova.

Komentari