Na Wall Streetu novi rekord S&P 500 indeksa

Flickr

Na Wall Streetu je u srijedu S&P 500 indeks dosegnuo novi najvišu razinu u povijesti, kao i Nasdaq, jer se ulagači nadaju novim poticajnim mjerama u Kini, što bi trebalo ublažiti gospodarske štete od širenja koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 115 bodova ili 0,40 posto, na 29.348 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 posto, na 3.386 bodova, a Nasdaq indeks 0,87 posto, na 9.817 bodova.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa zahvaljuju se nadi ulagača da bi se širenje koronavirusa moglo uskoro zaustaviti, nakon što su jučer objavljeni podaci pokazali da se rast broja smrtnih slučajeva i novozaraženih od virusa usporava.

Broj umrlih porastao je, doduše, na više od 2.000, dok je ukupan broj zaraženih porastao na više od 74.000.



No, iz dana u dan rast tih slučajeva sve je usporeniji, pa se ulagači nadaju da se epidemija bliži kraju.

“Čini se da su ulagači odahnuli i da vjeruju da je najgore u vezi koronavirusa iza nas”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Investment Management.

Pozitivno na tržišta utječu i vijesti da se radnici u Kini vraćaju na posao, da je svakodnevno sve veći broj kompanija ponovno u funkciji.

Doduše, neki su gradovi i dalje u karanteni, ulice su puste, a negdje su na snazi i zabrane putovanja, no situacija bi se uskoro mogla poboljšati, a daljnje gospodarske štete zaustaviti.

Tim više što se očekuju daljnje poticajne gospodarske mjere kineskih vlasti – smanjenje kamatnih stopa i ubrizgavanje svježe likvidnosti u financijski sustav.

Očekuju se i poticajne mjere u drugim gospodarstvima regije, a kako je nedavno i američka središnja banka poručila da prati širenje virusa, ulagači vjeruju da će i Fed reagirati, ako to bude potrebno.

To bi, nadaju se ulagači, moglo zaštititi globalno gospodarstvo od većeg utjecaja širenja koronavirusa.

“Čini se da sve veći broj kompanija upozorava na koronavirus i moguć utjecaj na njihove zarade. No, investitori vjeruju da će vlasti podržati tržišta ako to bude potrebno, a ima i dobrih vijesti o usporavanju širenja zaraze”, kaže Kristina Hooper, analitičarka u tvrtki Invesco.

Najviše su jučer porasle cijene dionica u energetskom sektoru, za prosječno 1,3 posto, što se zahvaljuje skoku cijena nafte za 2 posto, a slijedio je S&P 500 indeks tehnološkog sektora, s rastom od 1,1 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,02 posto, na 7.457 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,79 posto, na 13.789 bodova, a pariški CAC 0,90 posto, na 6.111 bodova.

Komentari